Naaja Nathanielsen: Urimeligt krav af Nukissiorfiit

Hvis Nukissiorfiit taber den verserende voldgiftssag om opførelsen af vandkraftværket i Qorlortorsuaq i Sydgrønland, kan det i værste fald betyde en regning på op mod 300 millioner kroner.
Skrevet af Mads Lynge
23. december 2011 12:25

Penge, som ifølge Naalakkersuisoq for Infrastruktur, Jens B. Frederiksen, skal hentes hos energiselskabets kunder i Narsaq og Qaqortoq.

Og det falder ikke i god jord hos medlem af Inatsisartut Naaja Nathanielsen fra Inuit Ataqatigiit, der har fået svar på sit §37 spørgsmål fra Jens B. Frederiksen.

 - Når de kommer til de her ekstra regninger som der foreksempel skyldes fejl begået i Nukissiorfiit, synes jeg at det er et problem. At man har som princip, at man sender regningen videre til forbrugerne. I denne her tilfælde, er der et temmeligt stort beløb der i så fald skal betales af forbrugerne i Sydgrønland, siger medlem af Inatsisartut Naaja Nathanielsen.

Hun mener det er uklart hvilke bestemmelser det er, der ligger til grund for, at det er borgerne i Narsaq og Qaqortoq, der skal betale sagsomkostningerne i den verserende voldgiftssag mellem Nukissiorfiit og entreprenørerne.

Det er en bekendtgørelse fra 2006 om fastlæggelse af principper for fordeling af omkostninger til el-, vand og kollektiv varme, som Naalakkersuisoq Jens B. Frederiksen henviser til.
Men Naaja Nathanielsen mener det er urimeligt, at det er forbrugerne, der skal betale for en fejl, der ifølge hende er begået i Nukissiorfiit:

Men ifølge Jens B. Frederiksen er det netop i forbrugernes interesse, at Nukissiorfiit fører sagen:
- Sagsomkostningerne anvendes blandt andet til at forsøge at begrænse en eventuel ekstraregning for opførelsen af vandkraftværket. En eventuel ekstraregning som også vil skulle betales af forbrugerne i Narsaq og Qaqortoq,  skriver Jens B. Frederiksen i sit svar.

Han medgiver dog, at borgerne i Narsaq og Qaqortoq ikke er ansvarlige for voldgiftssagen, men henviser til, at den nuværende prisstruktur er besluttet af politikerne.

Og netop Inatsisartut skal behandle tarifsystemet, som embedsmænd i samarbejde med Nukissiorfiit er i fuld gang med revidere.
Naalakkersuisoq Jens B. Frederiksen fremhæver også, at det nuværende tarifsystem stadig har en høj grad af solidaritet.

Jens B. Frederiksen vil ikke spekulere i hvordan voldgiftssagen ender. Men han understreger:
- Hvis Nukissiorfiit får medhold i en sag, og bliver tildelt sagsomkostninger, vil dette ligeledes indgå i fordelingsregnskabet og komme forbrugerne til gode, siger Jens B. Frederiksen.