Naaja: - God idé med højere olieafgifter

Idéen om at indføre en markant højere afgift på olie og benzin for at mindske borgernes energiforbrug og samtidig skabe større miljøbevidsthed, bliver positivt modtaget af næstformanden i Inatsisartuts Miljøudvalg, Naaja Nathanielsen (IA).
12. april 2011 07:06

- Her i landet er olieprisen lav, fordi der stort set ingen afgifter er lagt oven på. Man kan spørge, om prisen reelt afspejler de omkostninger, der er i naturen ved at bruge olie som energikilde? Derfor er det en god idé at se på en forhøjelse af afgifterne, siger Naaja Nathanielsen til KNR.

Forslaget om at hæve afgifterne på olie og benzin er stillet af privatkundedirektøren i Grønlandsbanken, Peter Petersen, som mener, at incitament til at investere i miljøforbedringer i landets hjem i dag ikke er stort nok med de lave energipriser.

Naaja Nathanielsen mener dog ikke, at det i sig selv hjælper at hæve prisen på olie og benzin, men at det skal ske som led i en større forandring af miljøområdet i Grønland.

- Der er stor forskel på, om man er en almindelig borger, en virksomhed eller en fisker med et stort behov for brændstof. Derfor vil vi også se på forskellige løsninger, når vi (Naalakkersuisut, red.) skal ind og se på skatter og afgifter til efteråret. Der kan komme nye tiltag til miljøfremmende projekter, puljepenge til at forbedre miljøet samtidig med, at man også må forvente højere miljøafgifter i fremtiden, siger hun.