Nødvendige kvoter eller misforstået særbehandling

Kønskvoter i bestyrelser er temaet, når der i dag debatteres på KNR.
01. oktober 2013 04:00

Tilhængerne er ikke i tvivl. Kvinder er lige så dygtige som mænd, men vanetænkning og en magtubalance betyder, at kvinderne endnu ikke optager lige så mange pladser i bestyrelserne her i landet.  Derfor skal der indføres kvoter, som sikrer kvinderne plads i bestyrelserne her i landet.

Sludder lyder det fra den anden side. Det er hverken en kvalifikation at være mand eller kvinde. Kvalifikationer er noget man får gennem arbejde og uddannelse. Og det er kvalifikationer og kun kvalifikationer, der skal afgøre, hvem der sidder i bestyrelserne.

Banen er kridtet op til debat, når der i dag i KNR skal debatteres ligestilling og kønskvoter i bestyrelser.

Ifølge Nina Smith, der er forsker i nationaløkonomi ved Aarhus Universitet og gennem mange år har forsket i kvinder i bestyrelser er det ikke noget enkelt spørgsmål, hvorvidt kvoter er vejen frem.

- Der er ikke nogen tvivl om, at der er en rollemodelseffekt, og at det gør kvinder synlige. De negative effekter er, at man kan få kvinder ind, der ikke er så kompetente og ikke har så megen erfaring og som måske har svært ved at styre en direktion, lyder det fra forskeren.

Et lovforslag om at indføre kønskvoter bliver i disse uger behandlet i Inatsisartut og er i dag temaet, når KNR sender Debat.

Hør med i dag klokken 10.00 på grønlandsk, hvor Naalakkersuisoq for ligestilling Nick Nielsen debattere med demokraternes formand Jens B. Frederiksen og klokken 10.30 på dansk, hvor Jens B. Frederiksen denne gang skal op mod Naaja Nathanielsen.

Debatten kan også ses på KNR TV i aften klokken 19.30 på grønlandsk og klokken 20.00 på dansk.