Nødstedte skal ikke ringe til brandvæsenet

Hvis du er i nød til søs, og din VHF-radio går i stykker, bør du bruge det mobiltelefon-signal, der måtte være, til at ringe til politiet. Brandvæsenet kommer ikke og redder dig. Det understreger beredskabschef, efter skipper i nød har klaget efter netop at have ringet til brandvæsenet.
Skrevet af Oline I. Olsen
25. juni 2012 13:51

Beredskabschefen i Qeqqata Kommunia forholder sig nu til kritikken om, at brandvæsenet ikke kom mandskabet ombord på Kimmersuaq til undsætning, da skibet forliste ved Sisimiut i sidste uge.

Og han understreger, at det ikke er brandvæsenets opgave at komme til undsætning ved havsnød.

- Loven siger jo, at det politiets opgave, hvis der sker et eller andet uden for byen, siger beredskabschef Jørgen Bertelsen i efter at have læst indeholdet på klagen fra mandskabet ombord Kimmersuaq, der forliste ved Sisimiut i sidste uge.  

Mandskabet ombord på Kimmersuaq havde ringet til 112 i Sisimiut og bedt brandvæsenet om hjælp, fordi skibet tog vand ind og ville synke. Skipperen Buster Berthelsen fortalte efterfølgende, at VHF-radioen var i stykker.

Men hjælpen fra Brandvæsenet kom aldrig, og først efter en halv time nåede den besked frem til mandskabet, som derfor efterfølgende valget at klage til Qeqqata Kommunia. Men forløbet ændrer ikke ved proceduren hos beredskabet, siger Jørgen Berthelsen.

- Jeg vil ikke pege på enkelte personer, såsom skipperen på kutteren eller brandvæsenet.

Men hvad synes du om situationen og det der er sket?

- Det kan man ikke ændre, det der er sket, det eneste man kan gøre, det er at gøre klart, hvordan lovgivningen og fordelingen af ansvaret her er.

Så hvis det ikke skal ske igen i fremtiden, hvad skal borgerne så gøre, hvis de kommer i samme situation?

-Hvis de kommer i samme situation, og de ikke kan bruge radioen, og kan bruge en telefon, så skal man ringe direkte til politiet, siger Jørgen Berthelsen, der sammen med Politiet vil gøre det klart for Brandvæsenet, at såfremt lignende situation sker igen, så skal Politiet kontaktes.

 - At, hvis de modtager en opringning fra et eller andet skib, at man skal kontakte politiet med det samme, enten skibskaptajnen eller ham der har modtaget meldingen skal ringe til politiet med det samme, siger Jørgen Berthelsen.