Næsten ingen tiltag mod teenagegraviditeter

Selvom 1/3 af alle grønlandske kvinder får deres første barn, mens de endnu er teenagere, er der ganske få tiltag der fokuserer på forebyggelse af teenagegraviditeter samt hjælp til at tackle den tidlige forældrerolle. Det viser en ny undersøgelse.
Skrevet af Naimah Hussain
27. august 2011 15:00

- Det er påfaldende, at der er meget få aktiviteter med henblik på, at forebygge teenagegraviditeter, for vi ved jo, at cirka en tredjedel af de grønlandske unge kvinder får børn før de bliver 18 år, siger seniorforsker, Else Christensen, fra SFI. Hun står bag rapporten Den Sociale indsats for børn og unge i Grønland, som for første gang kortlægger hvilke sociale indsatser, der egentligt findes i hele landet.

Og her viser det sig, at der trods det høje antal teenagegraviditeter er meget lidt social indsats målrettet teenagemødrene. Der er således kun 2 typer projekter på landsplan der handler om forebyggelse, mens der også kun findes 2 tilbud til gravide mødre ud af de 141 indsatser SFI har registreret på landsplan.

Det gælder altså ikke kun forebyggelse, men også kurser, og anden støtte for at få en god start i den nye rolle som forældre:

-Dels vil det jo være hensigtsmæssigt, hvis man kunne forebygge så mange teenagegraviditeter, fordi det er en ung alder at tage ansvar for et barns liv. Og dels kunne man prøve at se, hvad man egentligt kan gøre, og hvad er det, der sker (når man bliver gravid, red.) og kunne man udsætte sin graviditet bare i 2 år. Og hvad er vigtigt, når man får et barn, hvad har barnet brug for fra sin mor? lyder det fra Else Christensen, der mener, at der er visse risici forbundet ved, at blive forældre i en tidlig alder, især set i lyset af, at mellem 8 og 10 % af alle grønlandske børn mellem 0-17 år er anbragt udenfor hjemmet:

- Risikoen ved at få et barn i en meget ung alder er , at man ikke er parat til at tage sig af det barn, og vi ved jo, at mange af de unge lader deres forædre tage sig af barnet, siger Else Christensen.