Når filmfolkene rykker ind

Den tidligere overinspektør på Thule Airbase Marius Schmidt har lagt historie og navn til hovedrollen i den kommende danske film Idealisten, som handler om Thule-sagen.
Skrevet af mlk
16. september 2013 11:13

- Jeg fik mit livs chok. Pludselig kommer der tre-fire store lastbiler fyldt med fotoudstyr og 30 mand, der alle skulle være i huset. Og så fik jeg besked om, at de ville lave mit hus om til 1968. Så fjernsynet blev taget ned, alt hvad der var nyt blev sat ud i garagen. Filmfolkene var her tre dage og lavede om på alt hernede, så det lignede den gang i 1968, fortæller Marius Schmidt om filmoptagelserne.

Filmen Idealisten fortæller historien om flystyrtet ved Thule Airbase i 1968 med afsæt i Marius Schmidts historie og den danske journalist Poul Brinks forsøg på at afdække sandheden om ulykken og oprydningen.

Den i dag 82-årige Marius Schmidt har brugt store dele af sit liv på at kæmpe erstatning til Thulearbejderne. Oprydningen af radioaktivt affald fik store helbredsmæssige konsekvenser for de arbejdere, som deltog i oprydningen.

I 1986 opsøgte den danske journalist Poul Brink Marius Schmidt. Det blev til et nært samarbejde og venskab mellem de to.

- Poul Brink og jeg arbejdede rigtigt meget sammen. Han fik Cavlingprisen for sit arbejde. Men så skete der desværre det, at han kort tid efter døde under en løbetur. Filmen bliver et minde om hans og min kamp om den sag.

I 1995 fik Thulearbejderne tilkendt hver 50.000 kroner i kompensation, men Marius Schmidt kæmpede indædt videre blandt andet ved at bringe sagen for Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg. I dag har han imidlertid fundet fred med historien   

- Vi kan ikke få noget ud af det mere. Vi har prøvet alt muligt – der er ikke noget at gøre, siger han.

Det er Peter Plaugborg, der skal spilles journalisten Poul Brink, mens Søren Malling spiller Marius Schmidt. Idealisten er lavet af Toolbox Film og instruktør Christina Rosendahl og har premiere til august næste år.