Mystisk ligfund i bygden Saattut

I bygden Saattut nord for Uummannaq har en borger opdaget et mumificeret lig under en klippe cirka en halv kilometer syd for bygden. Det skriver politiet i Qaasuitsoq i en pressemeddelelse.
Foto © : Eli Løvstrøm
Skrevet af Nauja Møller
11. juni 2015 17:38

Borgeren kunne gennem huller mellem nogle klippeblokke konstatere, at der lå et i lig i en gravagtig hulning. Liget så ud til at være mumificeret, derfor kan det ikke udelukkes, at der er tale om en historisk grav, skriver Mads Odgaard fra Qaasuitsoq politi.

Politiets efterforskere i Uummannaq har nu undersøgt den mærkværdige grav og fortæller, at det ikke umiddelbart var muligt at fastlå, hvor længe den pågældende har været død. En retsmediciner og et kriminaltekniker er nu tilkaldt for at undersøge, om det er muligt at fastlå dødstidspunkt og dødsårsag på liget.

Politiet har afspærret området omkring graven, og de tilkaldte eksperter forventes at ankomme til Saattut i begyndelsen af næste uge.

Hvis nogen blandt lokalbefolkningen har kendskab til gravens oprindelse, anmoder politiet dem om at kontakte Uummannaq Politi på tlf. 701426 mellem kl. 8 og 16.

I 1972 blev der i et andet område syd for Uummannaq fundet to stendækkede grave med mumificerede lig i en klippespalte nær den gamle boplads Qilakitsoq.

Grønlands Nationalmuseum udgravede i 1978 gravene, der viste sig at rumme seks kvinder og to børn. De var alle påklædte, og undersøgelsen viste at de var gravlagt cirka i år 1475.