Myndighederne arbejder hårdt for at genhuse evakuerede

Myndighederne arbejder hårdt på at få alle de evakuerede borgere fra Nuugaatsiaq og Illorsuit genhuset. Det var beskeden til de evakuerede ved et møde tirsdag.
Skrevet af Thomas Munk Veirum
24. august 2017 10:13

Her mødtes formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, og formanden for overgangsudvalget i Avannaata Kommunia, Palle Jerimiassen, med de evakuerede borgere fra Nuugaatsiaq og Illorsuit i Atuarfik Edvard Kruse i Uummannaq.

Det fortæller Naalakkersuisut i en pressemeddelelse.

De evakuerede borgere fik ved mødet en status over Naalakkersuisuts og Qaasuitsup Kommunias arbejde for at hjælpe de evakuerede familier med blandt andet genhusning, byggeri af nye boliger og anskaffelser af fiske- og fangstudstyr.

Ifølge meddelelsen var mange af de evakuerede mødt frem til mødet, og de havde spørgsmål vedrørende mistede joller, redskaber og ejendele som møbler, elektronisk udstyr og tøj. 

Vurdering er uændret

Kielsen og Jerimiassen fortalte de fremmødte, at Beredskabskommissionens vurdering er uændret. 
Således at både Illorsuit og Nuugaatsiaq bør betragtes som et fareområde, og derfor bør borgerne ikke vende tilbage til Nuugaatsiaq og Illorsuit. 

Naalakkersuisut og Qaasuitsup Kommunia følger denne vurdering, og det er grunden til, at det ikke er muligt for Naalakkersuisut og kommunen at videreføre de forskellige servicefunktioner i de to bygder, så som skole, butik, elforsyning og sundhedsbetjening.

I stedet arbejder selvstyret og kommunen for at hjælpe de ramte borgere med eksempelvis bolig, børn og arbejde.
Naalakkersuisut oplyser, at ud af 62 husstande fra Nuugaatsiaq og Illorsuit har 13 fået tildelt en bolig, tre er flyttet i eget hus, mens 17 har fået tildelt en bolig fra INI A/S eller privat lejebolig. Tre personer er flyttet ind i alderdomshjemmet.

Planlægning er i gang

Der er fortsat 26 husstande, der ikke er blevet genhuset.

De 11 af dem bor midlertidigt på kollegie, mens syv bor hos familie eller venner. 

Selvstyret og Qaasuitsup Kommunia er i gang med at planlægge hvor der skal bygges nye boliger til de berørte borgere. Selvstyret og kommunerne har afsat 70 mio. kr. til byggeri, mens den danske regering har besluttet at søge om 30 mio. kr. til samme formål.

LÆS OGSÅ Illorsuit og Nuugaatsiaq skal ryddes for miljøfarlige materialer