Myndigheder politianmelder rederi for svigt

Det var tale om en fatal lovovertrædelse, da en ung fisker for ret præcist et år siden mistede livet efter at være faldet over bord fra den grønlandske trawler Erika vest for Island. Sådan lyder det i dag fra Søfartsstyrelsen, som på den baggrund nu har politianmeldt rederiet East Greenland Codfish for sit ansvar i dødsulykken.
Skrevet af Mads Fisker
23. februar 2012 12:04

En søndag aften i slutningen af februar sidste år stod en 31-årige grønlandsk mand uden hverken erfaring eller påkrævet uddannelse på den fuldt lastede trawler Erika på vej tilbage til islandsk havn. Han stod på den såkaldte not - et enormt garn som på Erika blev brugt til fangst af ammasat - da de næsten ti meter høje bølger fik garnet til at skride, og manden som følge deraf faldt omkuld på dækket. 

- Rederen har så fjernet en del af lønningen - altså rækværket på skibet - så der praktisk taget bare var et hul med et gab på 90 centimeter. Og det bliver simpelhen fatalt. Ellers var manden jo bare faldet ned på dækket og var blevet stoppet, men i stedet bliver han ikke fanget af noget og falder overbord, siger chefjurist Finn Tikjøb til Radioavisen.

Den 31-årige blev forsøgt reddet af skibets trawlbas, der sprang i vandet med en line omkring livet, men forgæves. Ifølge rederiets forklaringer over for Den Maritime Haverikommission var rækværket på det pågældende sted på skibet fjernet af praktiske hensyn omkring garnet.

Søfartsstyrelsen har altså nu politianmeldt East Greenland Codfish for på den måde at have begået, hvad man kalder en klar lovovertrædelse med fatale konsekvenser.

Der var også tale om en række andre overtrædelser i forbindelse med dødsulykken, og i sin politianmeldelse har Søfartsstyrelsen blandt andet fremhævet, at rederiet ikke havde lavet en handleplan for såkaldte risikoområder ombord som en del af den ellers lovpligtige arbejdspladsvurdering, Og netop et sådant risikoområde befandt den 31-årige mand sig altså i, da han faldt overbord med døden til følge, oplyser chefjurist Finn Tikjøb.

Grønlands Politi skal nu tage stilling til, om man vil rejse sigtelse på baggrund af Søfartsstyrelsens anmeldelse.

Den omkomne mand, der aldrig før havde arbejdet på et fiskerskib, havde under blot en måned før ulykken påmønstret trawleren Erika, hvor han arbejdede som en del af en udelukkende grønlandsk dæksbesætning. Det øvrige mandskab var fra Island, hvor fartøjet havde hjemme indtil for tre år siden.