Myndigheder kigger ikke på mine-ansøgning

Råstofdirektoratet afviser nu at have modtaget en gyldig ansøgning fra selskabet Tanbreez Mining, der ønsker at etablere en mine ved Kringlerne.
Skrevet af Mads Fisker
01. april 2012 14:23

Herfra vil man udvinde enorme mængder af det røde mineral eudialyt, som indeholder de stærkt efterspurgte såkaldt sjældne jordarter. Men:

- Det er meget arbejdskrævende at gennemgå en ansøgning om en udnyttelseslicens, og derfor går vi først i gang med en myndighedsbehandling, når ansøgningen er afleveret - og det er den for Kringlernes vedkommende ikke endnu, afviser Råstofdirektoratets direktør Jørn Skov Nielsen over for Sermitsiaq.

I sidste uge afleverede entreprenørselskabet MT Højgaard på vegne af Tanbreez Mining ellers 18 ringbind om projektet på Råstofdirektoratets kontorer i Nuuk, men materialet var angiveligt udelukkende udarbejdet på engelsk.

Dermed lever det ikke op til lovgivningen, som kræver at centrale vurderinger af påvirkningen på miljøet og samfundet skal foreligge på grønlandsk. Til brug for blandt andet den offentlige høring, der går forud for en eventuel godkendelse.

Over for Sermitsiaq giver Tanbreez Minings Hans Kristian Schønwandt udtryk for et håb om, at Råstofdirektoratet nu vil forholde sig til den engelske tekst. Herefter agter mineselskabet at oversætte de centrale dele af en endelig ansøgning til grønlandsk og på den måde leve op til lovgivningen, lyder det.

Men ifølge Sermitsiaq afviser direktør i Råstofdirektoratet Jørn Skov Nielsen altså, at man vil gå i gang med at myndighedsbehandle mineselskabets materiale.

Tanbreez Mining vurderer, at Kringlerne i runde tal rummer fire milliarder tons malm og har senest givet udtryk for, at man forventer at åbne minen i 2014.