Forskere: Mure under vandet kan bremse gletschere i at smelte

Høje mure under vandet foran gletschere skal forhindre vandstandsstigningerne i verdenshavene. Sådan lyder et kuriøst forslag i et nyt forskningsprojekt fra Princeton University og Beijing Normal University, skriver dr.dk.
25. september 2018 14:24

Forskningen viser, at varmt havvand smelter gletcherne nedefra. Det 4 grader varme og tunge saltvand lægger sig nemlig under det koldere ferske smeltevand og strømmer ind mod bunden af gletcherne.

Det får gletcherne til at smelte hurtigere og vandstanden i verdenshavene til at stige.

Derfor kommer forskerne med det kuriøse forslag, at man kan bygge mure under vandet. Murene skal holde det varme havvand, der strømmer langs havbunden, væk fra gletcherne.

Forskerne har lavet en computersimulation af isen, der møder havvandet ved Thwaite-gletscheren på Antarktis - som er den største udløbsgletscher i verden.

Professor i klimaforandringer og medlem af FNs klimapanel, Sebastian H. Mernild, mener at selve forskningen er fin, men at løsningen med murene er noget urealistisk.

- Skal det have nogen effekt, skal man jo bygge volde ved alle udløbsgletschere i verden. Jeg tror mere på, at vejen frem er at reducere udledningen af CO2 til atmosfæren og trække det overskydende ud af luften, siger han til dr.dk.

Sebastian H. Mernild spekulerer på, at forskerne måske er kommet med idéen om murene for at få lidt mere opmærksomhed på deres forskning.