Muhammad Ali er død

Een af sportshistoriens største personligheder - bokseren Mohammad Ali - er død. Legenden døde fredag aften - han blev 74 år.
Skrevet af Karsten Sommer
04. juni 2016 15:15

Ali var en af de bedste boksere nogensinde, men også een af de mest kontroversielle...

Men fødenavnet Cassius Clay slog den sorte bokser sig ind på verdensscenen i starten af 1960´erne, da han først vandt OL-guld, og siden verdensmesterskabet i 1964.

Året efter konverterede han til Islam, tog navnet Mohammad Ali, og blev derefter symbol på 60´ernes og 70´ernes sociale og kulturelle omvæltninger.

Han blev i konservative kredse anset som en trussel mod det amerikanske samfund, blandt andet på grund af hans modstand mod Vietnamkrigen.

- Jeg ser ikke den vietnamesiske guerilla som min fjende, jeg ser dig, den hvide mand, som fjenden, sagde Mohammad Ali blandt andet til en gruppe hvide amerikanske studerende.

Hans modstand mod Vietnamkrigen kostede ham flere år af boksekarrieren, men han holdt højlydt fast i at han var den bedste.

- "I´m the greatest" - Jeg er den største, sagde han ofte.

I 1984 fik Mohammad Ali Parkinsons syge, og sygdommen gjorde at den karismatiske bokser langsom trak sig tilbage fra offentligheden.

Han døde i nat af luftvejssygdomme i Phoenix i den amerikanske delstat Arizona.