MT Højgaard: Vi skal være klar til storskala opgaver

Forberedelse, forberedelse og endnu mere forberedelse. Sådan lyder opskriften, hvis man skal have en chance for at få del i de opgaver de måske kommende storskalaprojekter fører med sig.
Skrevet af Mads Ullerup
13. november 2012 08:31

Mens mineselskabet London Mining venter på grønt lys til at udvinde jernmalm ved Isukasia i bunden af Godthåbfjorden, så arbejder flere lokale selskaber benhårdt på at komme i betragtning til de anlægsopgave der følger i kølvandet på mineprojektet.

- Der er intet, der er sikkert, men vi forbereder os og forbereder os. Jeg har ikke lavet andet i syv år end at arbejde med efterforskning her i Grønland, og på et tidspunkt bliver der noget, men det kræver, at du er forberedt, siger divisionsdirektør hos MT Højgaard, Joannes Niclassen.

Joannes Niclassen deltog i sidste uge i en stor mineralmesse i Kina, hvor der også blev lejlighed til at tale forretning med CCCC, der er et af verdens største entreprenørselskaber.

Ifølge ham er det helt afgørende, at man står sammen for at maksimere chancen for at vinde en af de store anlægsopgaver i mineindustrien.

Det kinesiske entreprenørselskab CCCC er en erfaren spiller på markedet men ikke i de arktiske forhold, så det er her, at blandt andet MT Højgaard kommer på banen.

- De har store erfaringer, men ikke erfaringer fra det arktiske, så det er der, de mangler den viden og de erfaringer, som de så kan få fra os, siger Joannes Niclassen.

Sidste uges besøg i Kina blev også brugt på at tale med SinoSteel, der leverer færdige fabrikker til jernindustrien.

Foruden de udenlandske samarbejdspartnere har MT Højgaard også allieret sig med følgende lokale samarbejdspartnere: Permagreen, EMJ Atcon, Godthåb Transportservice, Brøndum Grønland A/S, dykkerfirmaet Masik samt MT Højgaards datterselskab Arsarnerit.

Som samlet team håber Joannes Niclassen, at der er en chance for at snuppe en af de store anlægsopgaver.

- Hvis London Mining kommer i gang er opgaven så stor, at vi ikke har nogen jordisk chance for at løfte den alene. Men ved at vi indgår i et samarbejde, så står vi bedre rustet til at få del i det, der skal laves, Joannes Niclassen.

Han fortæller i øvrigt til KNR, at der skal bruges ca. 600 mand til at anlægge vejen fra selve jernminen ved Isukasia og til den havn, der skal sluse jernmalm videre.

Det skal dog understreges, at der endnu ikke er givet grønt lys fra politisk side til mineprojektet.