MSC-mærket kommer tidligst i november

Grønlands ansøgning om MSC certifikat for rejer kan komme i hus i 11. time.
Skrevet af Noah Mølgaard
25. februar 2011 07:30

Grønland kan tidligst i november 2011 blive blåstemplet for at have et bæredygtigt fiskeri efter rejer. Det bliver dermed i allersidste øjeblik, da Europæiske markeder nu klart signalerer, at de kun vil købe seafood produkter med MSC mærke fra 2012.

Sammenslutningen Sustainable fisheries Greenland har sendt en ansøgning om at få MSC certifikat for de grønlandske rejer. Men ansøgningen skal først gennem en omstændig proces inden det eftertragtede certifikat er i hus. Europæiske aftagere truer med at boykotte grønlandske rejer, hvis Grønland ikke får MSC certifikatet.

- Man sigter efter at afslutte Grønlands ansøgning i slutningen af 2011, meddeler direktør i MSC's Europa kontor i Haag Camiel Derichs til KNR.

Forbrugerne i Europa går op i at de varer de køber er produceret på et bæredygtigt grundlag.

Den engelske supermarkedskæde Marks & Spencer, der er en af Royal Greenlands store kunder, skriver på sin hjemmeside at deres seafood varer skal have MSC mærke fra 2012.

Det samme skriver Dansk Supermarked, der blandt andet ejer Føtex, Netto og Bilka.

- Fra 2012 skal alle de fisk, vi sælger, være dokumenteret bæredygtige. Det gælder for både fersk, frossen og røget, vildtfanget og opdrættet fisk, skriver Dansk Supermarked.

Grønlands nærmeste konkurrenter i fiskeriet efter koldvandsrejer har allerede fået MSC certifikat. Det er Canada og Norge, der nu kan sætte MSC-mærket på de rejer de fanger.