MSC-krav skærpes

Færøske fiskere har nærmest fået kniven for struben. De var tæt på at blive ramt af boycot hvis de ikke havde fået MSC certifikat på sild.
Skrevet af Noah Mølgaard
14. december 2010 08:52

Det er ikke kun Grønland, der bliver mødt med krav om de såkaldte MSC-mærker på fiskeprodukter. Færingene har fået deres MSC-certifikat på sild og søger nu på makrel.

Det tog ni måneder for de færøske silde-fiskere, inden de fik MSC-certifikat og kravene blev skærpet i løbet af de ni måneder.

- Først lød kravet på, at det var nødvendigt for at få en god pris for fisken. Men kravene blev senere skærpet til, at MSC-mærket er nødvendigt for at kunne sælge fisken til mellemhandlere i Danmark, siger Jógvan Jespersen til KNR, der er formand for den færøske fiskersammenslutning FPO.

Hans medlemmer fisker blandt andet sild og makrel.

De europæiske forbrugere kræver i højere grad dokumentation for at de fiskeprodukter de spiser er fanget på et bæredygtigt grundlag.

Mellemhandlere skal have en kopi af MSC-certifikatet inden de skriver under på en købekontrakt. Det skal være dokumentation for hvilket fartøj, der har fanget fisken og hele vejen til køledisken i de europæiske supermarkeder.

- En køber fra Danmark købte sild fra Færøerne i forvisning om, at certificeringen var i hus. Men det viste sig, at han ikke kunne komme af med silden, før vi havde et udskrevet og underskrevet certifikat.

Derfor er konklusionen fra Færøerne klar:

- Det er ikke kun et spørgsmål om pris. Det er et spørgsmål om, overhovedet at kunne komme af med sine fisk, siger Jógvan Jespersen.