Motorstop fik tragisk konsekvens

Den 43-årige mand druknede, siger Politiet i Ilulissat efter gårsdagens ligsyn af den 43 årige mand, der blev bjærget op af havet under en vanskelige redningsaktion for to mænd, der lørdag var ombord en 27 fods Coronet, der kæntrede omkring Nuussuaq Halvøen. De to mænd sejlede en nyindkøbt båd.
Skrevet af Oline I. Olsen
29. oktober 2012 10:51

- Han er druknet, som følge af uheldet, kræntringen eller efter at båden ikke længere kunne sejle. Han har formentlig slået hovedet mod båden eller fjeldsiden, og så er han efterfølgende druknet, siger Karl Vinther, den daglig leder af Politiet i Ilulissat, og forklarer at begge mænd havde overlevelsesdragter på, og at den anden mand på 45 år fysisk er i rimelig god stand, men rystet over ulykken.

Snebyger, kraftig vind op til 25 m/s og høje bølge i området med skumsprøjte fra skær og klipper gjorde det vanskeligt for redningsholdet, fortæller Jakob Nitter Sørensen, flyvechef hos Air Greenland.

- Og vinden og turbulensen i sig selv gør jo, at det er vanskeligt at holde helikopterens position stationer over det område, som man skal hejse personer op og nede fra, siger Jakob Nitter Sørensen. Og på grund af det kraftig vind og store bølger med skumsprøjte brugte redningsholdet omkring 1 time på, at få de to mænd ombord helikopteren.

- Helikopteren skal helst flyve over skumsprøjtet. Så man bliver nødt til at holde en lidt højere højde end man vil gøre under stille forhold. Og det vanskeliggjorde igen arbejdet. Det betyder også, at man ikke kan sende en mand ned og hjælpe eventuelt tilskadekomne, siger Jakob Nitter Sørensen.

De to mænd var på vej til Upernavik fra Nuuk med en nyindkøbt 27 fods båd, og havde al sikkerhedsudstyr ombord, som VHF-radio. Og har været i stand til at kalde Aasiaat radio, da de havde motorstop på åbent hav.

-Vi skal have talt med den overlevende igen, For at få nogle lidt nærmere omstændigheder under den her tur, ellers så er efterforskningen sådan set overstået, siger Karl Vinther fra Ilulissat Politi