Forskere: Moskusoksen burde være uddød for længst

Moskusoksen burde være uddød for længst. De grønlandske moskusokser har nemlig færre forskellige gener end mange truede dyr, som pandaer og tigere.
Foto © : budgora/Flickr Creative Commons
20. februar 2019 16:40

Alligevel lever moskusokserne i bedste velgående, og det undrer forskerne, skriver Videnskab.dk.

Gennem mange år har forskere og grønlandske fangere indsamlet små stykker skind, muskler og organer fra moskusokser i Grønland og Canada.

Forskerne har undersøgt dyrenes DNA. Her fandt de ud af, at de grønlandske moskusokser har meget få forskellige gener i hver bestand.

Ofte er det et problem for et dyr. For når der er få forskellige gener, så er der større risiko for sygdomme eller problemer med at formere sig.

LÆS OGSÅ Moskusokser lider under klimaforandringer

Sådan er det for eksempel hos pandaen. Men selvom moskusoksen på papiret er meget dårligere stillet end truede dyr som pandaen, tigeren og bjerggorillaen, så klarer den sig fint.

Man har endda brugt grønlandske moskusokser til at begynde en ny bestand i Vestgrønland, der er vokset fra 27 til 20.000 dyr på bare 50 år.

Forskerne ved fortsat ikke, hvorfor moskusoksen klarer sig så godt med de få forskellige gener. Måske er der få sygdomme i Arktis eller også er de dårlige gener sorteret fra på rejsen fra Canada til Grønland.

Men forskerne vil forsøge at finde svaret ved at arbejde videre med moskusoksens gener.

Forskerne opdagede også, at moskusokserne i Grønland og Canada er lige så forskellige som de brune bjørne og isbjørne.