VIDEO Moskusokse to meter fra at stange fotograf

Moskusokser er normalt ganske fredelige, men Dan Bach Kristensen var et par meter fra at blive stanget af det store, tunge dyr på en ferie i Grønland for nylig.
Skrevet af Camilla Dam
24. august 2015 11:51

Dan Bach Kristensen boede de første 10 år af sit liv i Grønland, og som voksen er han ofte søgt tilbage til den natur, han nød i sin barndom - nu for at dyrke sin fritidsinteresse at lave undervandsfilm og på disse kanter specielt fjeldørreder i de klare elve, og så følger der ofte moskusokser med i købet.

Den 3. august var han ude at vandre i området omkring Kangerlussuaq, og her opstod videoen, hvor man kan høre et par temmelig desperate råb, da den store moskusokse løber direkte mod Dan Bach Kristensen, som om han var en tyr, der skulle stanges.

- Jeg har ikke oplevet før, at en okse er gået til angreb på mig. Jeg må have gået forbi tusindvis af okser, og det er ikke unormalt, man lige skal skræmme dem væk. Men lige i det her tilfælde var det lidt specielt, for den lå og sov, og det så meget fotogent ud.

- Jeg lister hen imod den, men den ser mig, og der går meget kort tid fra den vågner, til den vender sig om og begynder at gå hen imod mig og meget hurtigt begynder at løbe hen imod mig. Og det overraskede mig, forklarer Dan Bach Kristensen til KNR.

 

Adrenalinpumpe af rang

Han er bevidst om, at man hverken skal vende ryggen til eller begynde at løbe væk fra moskusokser, men tværtimod skal være bestemt, selvsikker og resolut.

- Så var der ikke andet at gøre end at råbe og skrige. Det kom nu helt af sig selv – et dybt sted fra, og det var heldigvis nok til, at den stoppede. Der kom gang i adrenalinen nogle sekunder, efter at det var sket.

- Jeg har ikke oplevet, de har angrebet før. Jeg har virkelig været sammen med mange moskusokser, fortæller Dan Bach Kristensen.

Videoen er filmet med et spejlreflekskamera, hvor fokus er håndholdt, derfor er moskusoksen heller ikke i fokus, da den kommer buldrende – det var der ikke lige overskud til i det smådesperate øjeblik.

Du kan se flere af Dan Bach Kristensens videoer her.