Inuit Circumpolar Conference Moralsk svigt fra USA

Der er skarp kritik fra ICC i forbindelse med USA´s blokering af sluterklæringen fra det finske formandskab af Arktisk Råd, under tirsdagens møde i Finland.
Skrevet af Karsten Sommer
09. maj 2019 19:12
Versionist Mads Lynge

- At nægte ordet ”klimaændringer” i den planlagte sluterklæring fra Arktisk Råd er et moralsk svigt, mener inuitorganisationens internationale formand, Dalee Sambo Dorough.

ICC repræsenterer omkring 165.000 Inuit fra Grønland, Canada, Alaska og Tjukotka.

- Det er første gang, at Arktisk Råd ikke har afgivet en sluterklæring ved afslutningen af et toårigt formandskab, hvilket er alvorligt for fremtiden i en konsensusbaseret organisation som Arktisk Råd, sagde Sambo Dorough, og understreger:

- Vi, Inuit, føler klimaændringernes konsekvenser, hver dag. Så mens den amerikanske regering nægter at tage ordet "klimaændinger" i deres mund, er vi Inuit dagligt vidner til de negative konsekvenser af klimaændringerne. Så hvad med os og vores virkelighed, spørger Dalee Sambo Dorough?

Også ICC-Grønland kritiserer USA´s fremfærd.

- Vi er bekymrede over denne undergravelse af Arktisk Råds troværdighed, netop på et tidspunkt, hvor en stærk fælles arktisk stemme er nødvendig, siger Hjalmar Dahl, præsident for ICC Greenland, efter mødet i går.

- Denne enighed er vigtig for Inuit og alle i hele Arktis, såvel som resten af verden, påpeger ICC og understreger:

- Hvad der sker i Arktis påvirker hele planeten.

ICC repræsenterer omkring 165.000 Inuit fra Grønland, Canada, Alaska og Tjukotka.