Modstandere af uran fortsætter

Naamik Qujaannarpunga, gruppen, der var mod ophævelsen af nultolerancen, fortsætter arbejdet. Og IA Ungdom har heller ikke tænkt sig at smide håndklædet i ringen endnu.
Skrevet af Jette Andersen
28. oktober 2013 03:21

- NAAMIK QUJANNARPUNGA finder processen vedrørende ophævelsen af nultolerancen yderst kritisabel, ja tenderende til magtmisbrug, skriver Marianne Jensen på vegne af organisationen i en pressemeddelelse.

Organisationen er overbevist om, at spørgsmålet om Grønland som et uraneksporterende land, er af så stor vigtighed og så ansvarspådragende i forhold til landets medvirken i det omgivende internationale samfund, at beslutningen bør være baseret på en høj grad af konsensus fra befolkningens og beslutningstagernes side.

Og det har i den grad manglet, mener Naamik Qujaannarpunga.

Marianne Jensen citerer i pressemeddelelsen, en dansk forsker fra DIIS, der til dagbladet Politiken, har udtalt, at det kan tage op til 5-10 år endnu, før alt er på plads. Mens der i samme artikel står, at Greenland Minerals and Energy faktisk er nået ret langt og kan stå klar om tre år, altså i 2016.

- Selv hvis man tager højde for begyndervanskeligheder, får vi en form for output i midten af 2017, har direktøren for GME  Roderick McIllree, sagt til Politiken d. 24. oktober, dagen hvor der blev stemt for ophævelsen af nultolerancen i Inatsisartut med 15 og 14 imod.

Det vil gruppen bag Naamik Qujaannarpunga gerne have en forklaring på, hvad der menes med de udtalelser.

- Hvad er det for en viden, som Naalakkersuisut og GMEs direktør har til fælles, som vi borgere ikke er informeret om?, spørger Marianne Jensen i pressemeddelelsen.

Og gruppen står ikke alene. Også IA Ungdom har sendt en pressemeddelelse ud, hvor de understreger, at IA Ungdom vil kæmpe for, at de der ikke blev hørt under uran beslutningsprocessen bliver hørt og inddraget.

De mener, at ophævelsen af nultolerancen er stærkt kritisabelt. Og ligesom Naamik Qujaannarpunga, mener IAs ungdomsafdeling, at koalitionen ikke har inddraget borgerne og ignoreret splittelsen i samfundet.

- Det kan man ikke være bekendt, skriver IA Ungdom.