Moderna-vaccine til børn og unge under 18 sættes på pause resten af ugen  

Grønland stopper - i hvert fald midlertidigt - for at vaccinere børn under 18 år med Moderna-vaccinen. Flere end 3000 børn og unge er blevet stukket i skulderen med Moderna her i landet.
Brug af Moderna til børn og unge under 18 år sættes på standby resten af denne uge. Arkivfoto. Foto © : Arktisk Kommando
Skrevet af Christine Hyldal
06. oktober 2021 16:41

Personer i Danmark, der er under 18 år, vil ikke længere blive tilbudt corona-vaccinen fra Moderna.

De vil fremover udelukkende få tilbudt vaccinen fra PfizerBioNTech.

Det sker ud fra et forsigtighedsprincip, oplyste Sundhedsstyrelsen tidligere i dag.

Og sådan bliver det også i Grønland. Landslægeembedet har nemlig også besluttet nu at undlade at bruge Moderna-vaccinen til de helt unge under 18 år i foreløbigt resten af denne uge. 

- Nogle foreløbige data fra et nordisk studie har peget på, at der er en minimal øget risiko for hjertebetændelse ved vaccination af meget unge mennesker med Moderna, siger landslæge Henrik L. Hansen.

- Men der er ingen tvivl om, at risikoen ved ikke at blive vaccineret er større.

- Ud fra et forsigtighedsprincip har vi valg midlertidigt at stoppe vaccinationerne af de unge under 18 år her i landet, mens vi foretager en tilbundsgående faglig vurdering i samarbejde med den danske Sundhedsstyrelse, fortsætter han. 

Sagen drøftes de kommende dage

Vaccinen fra Moderna er i dag den vaccine, som bliver brugt i Grønland til børn og unge under 18 år.

Landslægen har i dag været i kontakt med eksperter for at vurdere, om der er risiko ved fortsætte med at bruge Moderna. 

- Jeg har i dag haft kontakt til vaccineeksperter i den danske sundhedsstyrelse for at drøfte situationen. Forholdene er væsentligt anderledes i Grønland i forhold til i Danmark, da det blandt andet er vanskeligt at vaccinere med Pfizer-BioNTech uden for de større byer.

- Vi har aftalt, at de særlige udfordringer i Grønland vil blive drøftet nærmere de kommende dage, siger Henrik L. Hansen.

LÆS OGSÅ Korte køer flytter coronastik i Nuuk

I Danmark er der ikke observeret flere tilfælde af hjertemuskelbetændelse. Det har der været i Grønland, hvor mere end 3000 børn og unge er blevet stukket i skulderen med Moderna. 

- Vi har set et enkelt tilfælde af hjertemuskelbetændelse, som forsvandt af sig selv uden behandling. Men det er afgørende, at offentligheden kan have tillid til vores vacciner, og derfor har jeg bedt Sundhedsstyrelsen om at bidrage til en faglig vurdering, siger Henrik L. Hansen.

Hjertemuskelbetændelsestilstande er en yderst sjælden bivirkning.

Ifølge landslægen har den ofte et mildt forløb og går over af sig selv. I de tilfælde hvor der er behov for behandling, er behandlingsmulighederne gode. 

Indtil nu er der kun brugt to slags vacciner i Grønland, Moderna og Pfizer/Biontech. 

Pfizer/Biontech er dog besværlig at bruge, forden den skal opbevares ved mellem minus 70 og minus 80 grader.