Mittarfeqarfiit: Vi havde planlagt det længe

- Udskiftningen af hotelchefen i Narsarsuaq har intet at gøre med den håndfuld vrede ansatte, der demonstrerede for en uge siden, lyder det fra lufthavnsvæsenet.
28. juni 2014 03:17

Narsarsuaq er i disse dage scenen for flere dramaer. I sidste weekend demonstrerede Mittarfeqarfiit-ansatte med skilte, hvorpå der stod "Rejs hjem til Danmark og Aasiaat". Skiltene var rettet mod hotellets oldfrue gennem 30 år og den nyligt ansatte hotelchef.

Skiltene havde aldrig været skrevet, fortæller kilder til KNR, hvis ikke det var for storbesparelser i Kujalleqs indgangsport. Mittarfeqarfiit har fået ordre til at sænke lufthavnsafgifterne, og det betyder, at de ansatte skal løbe hurtigere, og at flere har mistet deres arbejde gennem nedskæringer.

Atlanterlufthavnen har indtil nu været forskånet for store besparelser som dem, der har været gennemført i Kangerlussuaq. Fra 1. september ryger de tre gratis måltider til ansatte i Narsarsuaq. Og så skal der fortsat skæres ned på antallet af ansatte.

Men i løbet af de sidste par år er antallet af lufthavnsansatte i bygden gået fra 160 personer til lige omkring 100, siger en kilde, og besparelserne har pustet til gløderne. Der er nemlig også en utilfredshed hos nogen af de ansatte med, hvad der bliver kaldt en hård daglig ledelsesstil på hotellet.

Få dage efter demonstrationen imod hotellets ledelse er den ene af de to kvinder, hotelchefen, nu blevet fyret af Mittarfeqarfiit. Virksomhedens kommunikationschef, Hans Henrik Lichtenberg, siger, at det handler om ren og skær forretning, og at hotelchefen ikke er blevet fyret, fordi folk i bygden er sure.

- Vi har arbejdet på denne plan i løbet af det seneste halve år, og det er samtidig blevet tydeligt for os, at der er nogle ledelsesmæssige udfordringer i byen.

Hvad er det for nogen udfordringer?

- Der har været nogen personsager, som jeg ikke kan komme nærmere ind på, fordi jeg ikke kender dem. Der har været noget forskelligt fnidder-fnadder dernede, siger kommunikationschefen.

KNR spurgte lufthavnsvæsenet, om de ikke bare har fyret hotelledelsen, fordi hun har bygden imod sig. Men det afviser Mittarfeqarfiit.

- Der er ikke nogen direkte sammenhæng dér, siger Hans Henrik Lictenberg fra Mittarfeqarfiit.

Hotel Narsarsuaqs chef fik kun et år til at vende lufthavnshotellets underskud til et overskud, før hun blev fyret. Nu skal hun erstattes af parret Ernst og Rina Lund fra Nuuk, henholdsvis ansat i Permagreen og Nukissiorfiit. Hotellets oldfrue, som har drevet hotellet i omkring 30 år, er ikke blevet fyret.

Men der er ikke udsigt til lettere tider økonomisk. For nu er der nemlig kommet nye boller på suppen på hotellet. Det skal drives på en benhård kontrakt.

- Vi har lavet en driftsaftale, hvor et par fra Sydgrønland kommer ind og overtager hele driften, og det er så fremover op til dem at lægge en plan for den kommende drift, lyder det fra kommunikationschefen i Mittarfeqarfiit.