Mittarfeqarfiit på vej mod privatisering

Mittarfeqarfiit, som ejes 100 procent af Selvstyret, skal i stor udstrækning privatiseres. Kun på den måde kan der skaffes finansiering til gennemgribende forandringer af lufttrafikkens indretning herhjemme, lyder det.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
18. oktober 2011 16:48

På baggrund af en af Transportkommissionens mange anbefalinger er Naalakkersuisut således i færd med at forberede en strukturændring i Mittarfeqarfiit, der skal bane vejen for at andre end Selvstyret kan investere i de enkelte lufthavne.

Naalakkersuisut lægger op til, at det private erhvervsliv skal have større engangement i Mittarfeqarfiit for på den måde at være med til at finansiere forlængelser af landingsbaner og opførelsen af de lufthavne, der endnu blot er at finde som anbefalinger i Transportkommissionens betænkning.

- Og det skal ikke ske på bekostning af befolkningens og dermed politikerne indflydelse, forsikrer naalakkersuisoq for Boliger, Infrastruktur og Trafik, Jens B. Frederiksen.

Men hvordan privatiserer man et område uden at afgive politisk indflydelse?

- Det, der normalt sker, når de private investorer kommer ind med deres penge, er jo netop, at der er en stor vilje til at få tingene til at fungere. Det er vigtigt for os, at vi har en politisk styring og et godt overblik over den samlede infrastruktur, og det er også derfor, at en omstruktuering ikke sker fra den ene dag til en anden. Men de private har nu mulighed for skabe vejen til et bedre samfund sammen med os politikere, og det kalder jeg ikke for at afgive politisk indflydelse, siger Jens B. Frederiksen.

Air Greenland har igangsat en proces med hensyn til erstatning af de gamle Dash 7 fly med nyere Dash 8 fly, hvor de nye kræver længere landingsbaner, dvs. baner på 1.050 meter for at kunne operere optimalt. Ikke mindst ligger der anbefalinger om spritnye lufthavne i både syd, øst og måske vest, og her kommer de private investorer på banen. Men først efter politikerne har prioriteret, understreger Jens B. Frederiksen altså.

- I samarbejde med kommunerne og Selvstyret får de private derefter mulighed for at investere igennem Mittarfeqarfiit, siger Jens B. Frederiksen, der forestiller sig, at det vil blive muligt på den måde at øremærke investeringer til eksempelvis en enkelt udvalgt lufthavn.

KNR forsøgte at få Mittarfeqarfiits direktør, Niels Kreutzmann, til at kommentere Naalakkersuisuts planer om en strukturændring for Mittarfeqarfiit, men kunne ikke træffe ham i eftermiddag.