Misdannede dyr nær B-52 flystyrtet

Sæler og moskusokser med misdannelser er fortsat et stort problem i området omkring Pituffik. Fanger kræver fortsat laboratorium til undersøgelse af dyrene.
Skrevet af Jaaku Lyberth
01. marts 2010 15:54

Hvornår opretter indenrigs- og sundhedsministeren et laboratorium til videnskabelig undersøgelse af abnorme dyr fanget i områderne omkring Qaanaaq?

Det spørgsmål har folketingsmedlem Lars-Emil Johansen på vegne af Grønlandsudvalget netop stillet.

Kravet skyldes, at et stort amerikansk militærfly, B-52, styrtede ned i området Pitiffik nær Thule 1968. Og siden den dag har dyrelivet aldrig været det samme.

Militærflyet fragtede fire atombomber, og til trods for, at alle undersøgelser hidtil har erklæret, at alle bomberester enten blev pulveriseret eller ryddet op, gruer Uusaqqaq Qujaukitsoq for, at dyrelivet alligevel lider under havariet.

Han er fanger og har i flere år plæderet for nødvendigheden af et laboriatorium i området. Så kan videnskabsfolk med selvsyn se, hvad han stadig oplever med mellemrum. Det er sæler uden pels. Sæler hvis indvolde er fyldt med materielignende væske som slædehundende ikke vil spise. Og muskosokser med deforme klove.

Uusaqqaq Qujaukitsoq frygter at, misdannelserne kan skyldes eventuelle rester af et radioaktivt stof. Men når der ikke findes noget laboratorium har han ingen data at henvise til.

Den seneste undersøgelse af flystyret blev afslutten i sommer. Dansk Institut for Internationale Studier stod bag udredningen og konklusionen var klar. Der er ikke efterladt nogen atombombe i Grønland. Amerikanerne fik størstedelen af bomberesterne med sig hjem - resten blev pulveriseret og spredt på isen under flystyrtet.