MIPI ærgrer sig over fjernelse af højskoletilskud

Højskoleophold i Danmark bruges typisk af unge, der vil forbedre deres danske. Og det vil ramme de unge, at tilskuddet nu skæres bort, mener MIPI.
07. januar 2010 09:12

Fjernelsen af tilskuddet til højskoleophold i Danmark vil ramme de unge, lyder kritikken fra MIPI, videncenter for børn og unge.

- Det vil få negative konsekvenser for de unge, at der ikke længere kan gives tilskud, siger afdelingskoordinator Lona Lynge.

Hun oplyser, at MIPI endnu ikke har dokumenteret viden omkring effekten af at have gået på højskole i Danmark.

- Men de, der har gået på højskole i Danmark, udtrykker sig generelt bedre på dansk, og det åbner flere muligheder for at uddanne sig i forskellige uddannelsesinstitutioner. De fleste uddannelser foregår jo på dansk. Derudover gennemlever mange en personlig udvikling i forbindelse med et højskoleophold i et andet land, siger Lona Lynge.

Johan Meyer, som er leder af Sprogcenteret i Sisimiut, oplyser, at ansøgerne til højskolerne i Danmark blandt andet er unge, der har opgivet deres uddannelse på grund af manglende sprogkundskaber.

- Højskoleopholdene hjælper de unge med at tilegne sig de nødvendige sprogkundskaber for, at de kan få sig en uddannelse. Mange af ansøgerne er unge, der enten lige er gået ud fra folkeskolen, eller er sprunget fra GU. Mange af dem har også opgivet en uddannelse, fordi de har erfaret, at deres sprogkundskaber ikke var gode nok, fortæller Johan Meyer.

Hvert år er der omkring 400 ansøgere til Højskoler i Danmark, hvoraf omkring 40 får tilskud.

- Vi har jo de to grønlandske højskoler, men de er jo ikke de samme specielle højskoer, som man har i Danmark. Der går man jo meget mere ind for de specielle interesser, som de unge har, siger Johan Meyer. Alene sidste år blev der afvist 396 ansøgninger til de grønlandske højskoler.

Et højskoleophold på 10 måneder koster typisk omkring 60.000 kroner, dertil kommer lommepenge og transport.