Foto: Simon Uldum

Samråd i Folketinget: Minister skal give svar om Kangerlussuaqs fremtid

I dag, torsdag, skal forsvarsminister Trine Bramsen (S) forklare, hvordan den danske regering ser fremtiden for Kangerlussuaq. Den foregående statsminister, Lars Løkke Rasmussen, var parat til at åbne lufthavnen yderligere for USA.

Hvordan ønsker den danske regering, at fremtiden skal se ud for Grønlands atlantlufthavn og indbyggerne i Kangerlussuaq, når lufthavnene i Nuuk, Ilulissat og Qaqortoq åbner i 2023?

Det skal den danske forsvarsminister, Trine Bramsen (S), svare på under et samråd i Folketinget torsdag.

LÆS OGSÅ Forsvarsminister uklar om oprustning i Arktis

Siden folketingsvalget i juni har der været tavshed fra den nye socialdemokratiske regering om, hvordan den ser på sagen.

Forsvaret har på forhånd tilkendegivet, at det ønsker at blive i Kangerlussuaq på grund af "vejrforhold, Forsvarets flytyper og opgaveløsningen".

I foråret nedsatte Naalakkersuisut en arbejdsgruppe sammen med Forsvarsministeriet i Danmark, som sammen skal opveje Forsvarets muligheder og konsekvenser ved at blive i Kangerlussuaq.

USA på tegnebrættet

Samrådet er indkaldt af IA's folketingsmedlem, Aaja Chemnitz Larsen, blandt andet på spørgsmålene om, hvad det kræver af investeringer, hvis Forsvaret skal forblive i Kangerlussuaq, samt hvem der betaler.

I februar sagde daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til KNR, at både dansk og amerikansk militær med stor sandsynlighed har brug for at kunne lette og lande i Kangerlussuaq også i fremtiden.

LÆS OGSÅ Amerikanerne har brug for adgang til Kangerlussuaq

- Når vi snakker territorialforsvar af Grønland, så er det selvfølgelig helt centralt – og amerikanerne har en mulighed for - at kunne lande året rundt, lød det. 

Daværende oppositionsleder - og nu nuværende statsminister - Mette Frederiksen (S) ønskede ikke komme med sit bud på Kangerlussuaqs fremtid over for KNR i marts.

Under sit besøg i Grønland i august sagde Mette Frederiksen dog:

- Vi har ikke en amerikansk forespørgsel om mere militær tilstedeværelse.

Men hun tilføjede under et pressemøde i Hans Egedes Hus, at det er naturligt med mere amerikansk militær tilstedeværelse i Arktis.

I september sidste år meddelte USAs forsvar, at den amerikanske regering er parat til at investere i Grønlands infrastruktur, hvis det kan blive til gavn for både militær og civilbefolkningen.

Samrådet finder sted klokken syv vestgrønlandsk tid torsdag og kan følges direkte på Folketingets hjemmeside.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl