Minister lover bedre integration af grønlændere i Danmark

Integrationsindsatsen for grønlændere i Danmark har været god nok. Det indrømmede den danske socialminister Manu Sareen under dagens konference om socialt udsatte grønlændere på Christiansborg.
Skrevet af Martine Lind Krebs
05. marts 2014 08:35

En ny rapport fra Rådet for Socialt Udsatte konkluderer, at grønlændere i Danmark konkluderer, at det som grønlændere i Danamrk kan være svært både at få og bede om hjælp. Og det nikker ministeren genkendende til.

- Når man er dansk statsborger flyver man lidt under radaren, og fra systemets side har man tendens til at glemme man, at der kan være nogle kulturelle forskelle på grønlændere og danskere, som man er nødt til at tage højde for. Og det tror jeg er noget man er nødtaget til at tage med ind i en hjælpeforanstaltning for den her gruppe, som er meget udsatte, siger socialminister Manu Sareen.

Regeringen har udarbejdet en strategi for udsatte grønlændere, som blandt andet skal sikre samarbejde mellem kommunerne og de private initiativer og skabe mere viden på området via en SFI-undersøgelse. Og Manu Sareen sætter stor lid til strategien og den kommende undersøgelse.

- Jeg er super stolt af, at vi har fundet penge til at sætte fokus på det område her og løse de udfordringer, der er.

Kritikken af strategien lyder blandt andet på, at der ikke er knyttet ret mange penge til de varme hænder, der arbejder med udsatte grønlændere i dag.

- Det er svært at svare på, om det er nok, for når det handler om socialt arbejde er det svært at måle, hvornår nok er nok. Jeg synes de 13,4 millioner kroner, som vi har fundet til strategien peger i den rigtige retning. Og det er ikke noget, der bare stopper med det, for nu får vi en undersøgelse, som vil give os et rigtigt godt vidensgrundlag at arbejde videre på, siger ministeren.

Naalakkersuisoq for familie Martha Lund Olsen, der også deltager i dagens konference, er knap så positiv over strategien. Hun mener, at den danske regering er nødt til at gå videre endnu.

- Jeg tror ikke, det helt er nok. Der skal mere til - en decideret indsats – også ude i de forskellige kommuner, siger hun.

Folketingsmedlem Sara Olsvig (IA), der ikke selv kunne være med ved dagens konferencen, men som har fulgt den på afstand, udtrykker sin glæde over, at ordet integration nu tages i brug.

- Det er nye toner, at der nu tales om integration af grønlændere, og det er jeg glad for, fordi man tidligere har undgået begrebet, siger hun.

Hun vil nu stille et spørgsmål til ministeren om, hvorvidt han vil sørge for at inkorporere ordet i strategien for udsatte grønlændere.