Minister: Jeg nedprioriterede ikke Narsarsuaq

Den danske forsvarsminister forklarer nu, hvorfor Kommune Kujalleq og Kommuneqarfik Sermersooqs rolle i hendes besøg tidligere på måneden var ganske forskellige, efter Simon Simonsen i syd følte sig udsat for forskelsbehandling.
Skrevet af Mads Fisker
30. maj 2011 16:12

Kommune Kujalleqs borgmester var både skuffet og forundret, da han fandt ud af, at den danske forsvarsminister en søndag formiddag havde set nærmere på forholdene i Narsarsuaq, uden Simon Simonsen - efter eget udsagn - så meget som vidste, hun var i bygden.

- Jeg ved godt, at borgmesteren gerne ville mødes med mig, men det har simpelthen ikke været muligt at passe det ind, da jeg havde meget kort tid på Grønland, siger forsvarsminister Gitte Lillelund Bech.

Hun vedkender sig, at et møde kunne have givet flere nuancer til hendes billede af Narsarsuaqs kandidatur til den kommende Arktisk Kommando. Men understreger, at hun ikke på noget tidspunkt med borgmestrene skal forhandle placeringen, som derimod afgøres på baggrund af en analyse, en arbejdsgruppe under Forsvarskommandoen netop har færdiggjort.

Men mens kommunen i syd altså hævder overhovedet ikke at have vidst besked om ministerens besøg, viste kommunen i Nuuk rundt i skikkelse af direktøren for anlæg og miljø, Thorkild M. Lauridsen.

"Forskelsbehandling", lød det forleden fra borgmester Simon Simonsen.

- Vi har blot hjulpet til med at føre ministeriets ønsker til besøget ud i livet, forklarede Kuupik Kleist Naalakkersuisuts rolle.

Men spørger man forsvarsministeren sender hun bolden tilbage.  

- Det var sådan, at Selvstyret havde sagt, at de godt ville vise mig, hvor samarbejdspartnerne i Nuuk, var. Så det var sådan set Selvstyret, der havde sat op, at det var den tekniske direktør, der viste rundt. Men jeg holdt altså heller ikke noget møde med nogen i Nuuk. Heller ikke den tekniske direktør, som sådan set bare var den, der forklarede, hvor bussen skulle køre hen, siger Gitte Lillelund Bech.

Forsvarsministeren fastholder altså, at hun ikke prioriterede Nuuk over Narsarsuaq, og at bygden i syd er en seriøs bejler til den arktiske kommando helt frem til målstregen.

En arbejdsgruppe under Forsvarskommandoen har  i en netop færdiggjort rapport analyseret fordele og ulemper ved netop Narsarsuaq samt Nuuk og Grønnedal. Men hvorfor er det lige de tre geografiske placeringer - og ikke eksempelvis Kangerlussuaq/ Sisiumiut - der er endt i finalefeltet?

- De her placeringsmuligheder er blevet udvalgt blandt andet i samarbejde med Grønlands Selvstyre, og så er de blevet udvalgt på baggrund af Forsvarskommandoens anbefalinger. Det, der har været vigtigt for forligskredsen, er, at vi fik analyseret forskellige muligheder, og det her var så de tre, Forsvarskommandoen og Selvstyret kom frem til skulle analyseres. Og der har ikke været noget ønske fra forligskredsen om at få analyseret Kangerlussuaq, siger Gitte Lillelund Bech.

Denne forligskreds består altså på nær Enhedslisten og Kristendemokraterne af samtlige Folketingets partier, der i det seneste forsvarsforlig vedtog sammenlægningen af kommandoerne på Færøerne og her i landet.

Hvor Arktisk Kommando får hjemme, forventes først afgjort på den anden side af sommerferien. Forsvarsministeren understreger i øvrigt, at det er fuldstændig sikkert og vist, at kommandoen bliver placeret her i landet.