Mineselskab om milliardinvestering: Vi snakker med mange

Sydkoreanere er ifølge Berlingske på vej til at købe sig ind i Greenland Minerals and Energys Kvanefjelds-projekt med 15 milliarder kroner. Selskabet vil hverken be- eller afkræfte interessen, men medgiver at en tocifret milliardinvestering er en blandt flere forudsætninger for projektet.
Skrevet af Mads Fisker
22. juni 2012 12:37

Det vil ifølge Berlingske være den hidtil største udenlandske enkeltinvestering i Rigsfællesskabet, hvis sydkoreanere er på vej til at lægge 15 milliarder kroner i Greenland Minerals and Energy. Avisen baserer sin historie på kilder i minebranchen, lyder det.

Selskabet selv vil hverken be- eller afkræfte, at en sydkoreansk milliardinvestering er på trapperne, men medgiver, at man er i kontakt med en række potentielle investorer til Kvanefjelds-projektet.

- Det har jeg ingen kommentarer til. Jeg er selvfølgelig vidende om, at vores moderselskab i Australien er i kontakt med forskellige investorer hele tiden og nogle er selvfølgelig mere interessante end andre. Men hvordan det ser ud lige i øjeblikket, kan jeg ikke kommentere, siger informationschef Erik Holmsgaard.

Han kalder det vanskeligt at tiltrække de enorme investeringer, der vil være nødvendige, hvis Greenland Minerals får godkendt sin endelige ansøgning til at udvinde de højst eftertragtede sjældne jordartsmetaller i Syd.  

Og beløbet på 15 milliarder kroner, som Berlingske i dag erfarer, at sydkoreanske investorer står parat med, er umiddelbart ikke helt ved siden af.

- Jeg kan sige så meget, at indtil nu har vi brugt godt 400 millioner kroner på det mineforberedende arbejde og prøveboringer. Hvis vi skal videre herfra kræver det nogle meget, meget voldsomme anlægsinvesteringer, og der taler vi formentligt om et to-cifret milliardbeløb. Og det siger sig selv, at det er store penge, som det kan være vanskeligt at rejse, selv på internationalt plan, siger Erik Holmsgaard.

Informationschefen i Greenland Minerals and Energy angiver finanskrise og usikkerhed omkring nultolerance-politikken over for uran som de væsentligste hurdler, når det gælder om at tiltrække de mange milliarder.

Omvendt kan gevinsten altså også blive stor for sydkoreanerne, eller hvem der måtte ende ud med at kaste penge i projektet. Selskabets endelige forundersøgelser viser nemlig, at den årlige produktion kan blive næsten halvt så stor som den altdominerende aktør, Kinas.

Sydkorea er i øvrigt storproducent af elektroniske varer som digitalkameraer og fladskærme, der har til fælles, at de indeholder de sjældne jordsartsmetaller, som Kvanefjeldet gemmer på.

Det grønlandske samfund kan ifølge Greenland Minerals ventes at høste en gevinst på omkring 1 milliad kroner om året i skatter - uanset hvem der vælger at investere i projektet.