Mineralaffald forurener lakseflod

Bliver det en katastrofe for laksene? Hidtil har ingen villet lytte til mange advarsler, men nu forurener giftigt spildevand vigtige laksefloder i British Columbia.
08. august 2014 15:37

Indianerhøvdingene i provinsen British Columbia frygter, at en forureningsskandale kan blive en katastrofe for laksene og dermed for indianernes indtægter og levevis.

Dæmning gået i stykker
Det er sikkerhedsdæmningen rundt omkring det flydende mineralaffald fra guld og kobberminen Mount Polley, som er gået i stykker i denne uge. Det betyder, at giftigt spildevand med såkaldte tailings fra minen nu flyder igennem de mindre floder i området med retning mod den store Fraser River - den vigtigste lakseflod i British Columbia.

Og det er ikke småting, der er sluppet ud. Ifølge avisen Globe and Mail ville det flydende mineralaffald kunne fylde 2000 olympiske svømmebassiner, og det strømmer ud i et stort område hvor indbyggerne nu hverken har drikkevand eller vand til vask, fordi det nu er fyldt med kemikalier.

Men allerværst er den indflydelse forureningen kan få på de ca 1,5 millioner laks, der lige nu er på vej til Fraser River for at gyde, som de har gjort hvert år på denne tid i århundreder.

Kunne have været undgået
Mange indianerhøvdinge og stammer, som i forvejen er modstandere af den industrielle udvikling, udtaler til medierne, at dette er en økologisk og kulturel katastrofe. Og at den kunne være undgået, hvis den canadiske regering havde lyttet til de mange advarsler, der er fremsat i de sidste par år både af regeringens egen videnskabsfolk og af indianerne.

Nu er det måske allerede for sent, for laksene er nu på vej til deres gydepladser. Flodvandet testes derfor løbende, så man kan overblik over skaderne og forudse, hvilken indflydelse det kan få.