Mineindustrien igen lun på Grønland

Efter flere års fald på listen over de mest attraktive minelande at investere i, gør Grønlands igen fremskridt.
08. marts 2016 13:07

Der er igen stof til råstofdrømmene her i landet. I hvert fald stiger Grønland på tænketanken Fraser Institutes opgørelse over de mest attraktive lande at lave mineinvesteringer i.

Således er vi nu røget op på en 25. plads og nærmer os dermed en tilbagevenden til det fine selskab. Tilbage i 2012/13 var Grønland helt oppe på en 14. plads, men siden gik det alvorligt ned af rangstigen, således at vi for to år siden havnede helt nede på en 41. plads.

Læs også Jens-Erik Kirkegaard: Fald på mineliste er ikke dårligt nyt

Undersøgelsen er baseret på 449 svar fra mineselskab og investorer. De har taget stillingen til både råstofpotentialet i landene og de rammer de forskellige lande og regioner opstiller for mineselskaber.

Royalties mødte kritik

Netavisen Sermitsiaq.AG henviser i en artikel til, at det fremgik af tidligere undersøgelser fra Fraser Institute, at Aleqa Hammonds Naalakkersuisuts introduktion af nye skatteregler gjorde ondt på investorernes lyst til at investere i den grønlandske mineindustri, hvilket var medvirkende til den grønlandske rutsjetur.

- Under sidste valgkamp blev royalties pludselig introduceret. På grund af tekniske problemer hos myndighederne, kom den lovgivning til også at omfatte tidligere tildelte efterforskningslicenser, lød det fra en af respondenterne i undersøgelsen dengang, skriver Sermitsiaq.AG.  

Siden er det dog gået fremad og Grønland får nu særligt pluspoint for hvordan industrien i dag vurderer handelsbarriererne, de socioøkonomiske aftaler og adgangen til arbejdskraft.

Læs også Fraser Institutes undersøgelse