Mineansøgning nærmer sig

Greenland Minerals and Energy, GME, mineselskabet der står bag det omdiskuterede mineprojekt på Kvanefjeldet ved Narsaq, tror nu på at selskabet inden for de første 3-4 måneder af 2013 kan indsende en egentlig ansøgning om kommerciel minedrift i området til Selvstyret. Det fortæller selskabets informationschef, Erik Holmsgaard.
Skrevet af Karsten Sommer
02. oktober 2012 10:28

Baggrunden for selskabets optimisme er en kapitaltilførsel til GME i størrelsesordenen 20 millioner australske dollars, cirka 120 millioner kroner, der nu betyder, at det omfattende arbejde med det såkaldte feasibilitystudie i forbindelse Kvanefjeldsprojektet nu kan afsluttes. Samtidig kan en længe planlagt aktie-handel gennemføres.

GME har siden 2007 gennemført et omfattende prøveboringsprogram på i alt 75.000 meter borekerne. Analyseresultaterne afslører meget store forekomster af sjældne jordarters metaller. Desuden er der en betydelig forekomst af zink og af lavlødig uran.

Bestyrelsen vil på sit møde i december 2012 eller januar 2013 beslutte, hvilke konsekvenser den nye situation vil få for aktivitetsniveauet i Narsaq i 2013.

Når feasibilitystudiet er endeligt færdigjort, overdrages det til myndighederne i Grønland og vil blive det saglige grundlag for et ja eller nej til GMEs ansøgning om licens til kommerciel minedrift.

Ansøgningen fremsendes samtidig med feasibilitystudiet, og GME tror altså at det vil ske i første kvartal af 2013.

Naalakkersuisut har flere gange understreget at netop den ansøgning er forudsætningen for at Grønland kan tage stilling til projektet, inklusive problemet omkring uran som biprodukt ved en eventuel mine.