Mindst 400 mister job

Mindst 400 personer i Upernavik og omegn må være indstillet på, at de mister deres indtægter indenfor en overskuelig fremtid, når den tildelte hellefiske kvote er opfisket.
Skrevet af Ludvig Siegstad
24. august 2012 11:03

Om 14 dage vil mindst 170 jollefiskere i Upernavik og i de omkring liggende bygder indstille deres fiskerierhverv, når hellefiske kvoten for joller er opfisket.

Ejerne af fartøjer over 6 meter må også være indstillet på, at de skal ophøre med at fiske hellefisk om seks – syv uger, da kvoten vil være opbrugt på det tidspunkt.

Upernavik Seafood er den store aftager af hellefisk i Upernavik, og i de omkringliggende bygder. Selskabet har ni indhandlingssteder, hvor syv er i dag er i drift.

Direktøren for foretagendet, Flemming Andersen, fortæller til KNR, at der vil blive økonomisk kaos i kommunen, når indhandlingsstedernes 199 timelønnede medarbejdere bliver hjemsendt, når fiskeriet bliver indstillet.

- Det bliver meget hårde tider for fiskerne og medarbejderne i indhandlingsstederne, understreger Flemming Andersen.

Ifølge Grønlands Fiskeri Licens Kontrol er restkvoten i Upernavik for jollefiskerne på 287 tons, og 1.564 tons til fartøjer over 6 meter.

I august har 174 joller og 15 kuttere over 6 meter indhandlet til Upernavik Seafood.

Selskabet havde i sin sidste lønningsperiode 199 ansatte på timeløn og 10 på månedsløn.