Mindre is giver masser af drivhusgasser

Den omfattende reduktion af Arktisk havis er årsagen til markante ændringer på balancen af drivhusgasser i atmosfæren.
Skrevet af Karsten Sommer
19. februar 2013 08:02

Det viser nye studier, som blandt andet professor Torben R. Christensen fra Klimaforskningscentret ved Grønlands Naturinstitut sammen med andre har gennemført, og som netop er offentliggjort i det ansete videnskabelige tidsskrift ”Nature Climate Change".

Undersøgelsen påviser videnskabeligt, at den stadig skrumpende havis i Arktis har konkrete påvirkninger på balancen af drivhusgasser i atmosfæren i den arktiske region.

- Det kan få alvorlige konsekvenser, fordi planterne og havet på verdensplan optager omkring halvdelen af den kuldioxid, som menneskets forbrug af fossile brændstoffer frigiver. Hvis størrelsen af dette optag ændres, ændres også mængden af drivhusgasser i atmosfæren, siger professor Torben R. Christensen.

Forskerne har observeret hvorledes der i kølvandet på den smeltende havis, dannes hvad de kalder "en ond spiral".

Normalt ville den hvide is ellers reflektere sollyset tilbage til atmosfæren, men i takt med at isen skrumper, mindskes også denne refleksion. Og dermed påvirker den skrumpende havis også drivhusgas udvekslingen mellem hav, land og atmosfære i Arktis.

Undersøgelsen er dog stadig kun det første spadestik i forskernes arbejde for at forstå klimaændringernes indflydelse på Arktis.

- Vi ved stadig meget lidt om hvorledes den skrumpende mængde havis på lang sigt påvirker drivhusgasbalancen i havet, slutter professor Torben R. Christensen.