Gymnasieelev: Min uddannelse giver mig et mål for fremtiden

De grønlandske gymnasieelever kommer fra flere sociale baggrunde end hidtil, og dermed er der rigtig mange af dem, der er den første i deres familie, som får en studentereksamen. Her er en af dem.
17-årige Pilunnguaq Karlsen Kristensen er den første i sin familie, der vælger gymnasiet Foto © : Pilunnguaq Karlsen Kristensen
03. december 2018 15:52

17-årige Pilunnguaq Karlsen Kristensen går i 1. G på GUX Aasiaat. Hun kommer fra Kullorsuaq og er den første i sin familie, der tager en gymnasial uddannelse. 

LÆS OGSÅ Kalaallit amerlanerusut ilinniarnertuunngorniartalersut

- Jeg er stolt over, at jeg er den første i min familie, der taget GU-uddannelse, for jeg tror på mig selv, og jeg kan godt lide at gå på GU. Jeg lærer en masse, siger Pilunnguaq Karlsen Kristensen og forklarer at uddannelse er vigtigt for hendes fremtidsplaner:

- Jeg har en vision om, hvad jeg i fremtiden skal arbejde med. Og visionen indebærer, at jeg skal have gennemført GU og i øvrigt have gennemført folkeskolen.

Men selvom Pilunnguaq Karlsen Kristensen er den første i sin familie til at vælge gymnasiet, så finder hun det ikke synderligt udfordrende:

-  Jeg har altid være selvstændig, siden jeg var lille - jeg vil gøre tingene selv. Men selvfølgelig - hvis det er nødvendigt spørger jeg mint forældre til råds, selvom det er lang væk, siger Pilunnguaq Karlsen Kristensen.

Det var netop et af målene i gymnasiereformen fra 2012, at gymnasiet ikke kun skulle henvende sig til 'elitens børn', forklarer Jesper Nielsen, der er chefkonsulent i Departementet for Uddannelse, Kultur og Kirke.