Millionunderskud tvinger det nye kalaaliaraq i Nuuk på salgslisten

Brættet i Nuuk, kalaaliaraq ved siden af Brugseni har siden åbningen i 2010 været en dyr fornøjelse for Kommuneqarfik Sermersooq.
Foto © : KNR
17. marts 2016 07:40
Versionist Connie Fontain

Et årligt underskud på omkring tre millioner kroner har fået kommunen til at sætte bygningen til salg. Og i stedet flytte bræt-funktionen tilbage til kolonihavnen i en ny og moderne udgave.

Et besøg i kalaaliaraq viser ofte, at der er mere personale i butikken, end der er kunder og fisk.

Læs også Sermersooq vil sælge Nuuks nye bræt

 

For mange omkostninger

Udover løn til op mod ni ansatte, der står for salget af fiskerne og fangernes råvarer, er der udgifter til blandt andet vand, el, varme, mobiltelefoner, brændsel og biler, fremgår det af en oversigt.

Alene lønudgifterne udgør 65 procent af omkotningerne ved at drive Kalaaliaraq, siger drift- og miljøchef i Teknisk Forvaltning, Frank Rasmussen:

- Det er simpelthen for omkostningstungt for os. Vi kan ikke forsvare hverken over for skatteborgerne eller for os selv at drive det på den måde, siger Frank Rasmussen til KNR.

Det nye bræt Kalaaliaraq sælger for fem millioner kroner om året, og salget svinger fra 1000 til 70.000 kroner om dagen.

To gange om ugen afregner kommunen med de fiskere og fangere, der har levet fangst til butikken, men først fratrækker kommunen 10-12 procent til skat og yderligere 10 procent til driften af det nye bræt, før fiskere og fangere får deres penge:

- Vi får 10 procent af den fangst, der bliver handlet i Kaaliaraq. Det svarer til en halv million kroner om året.

- Men selv om man lægger den halve million ind som en indtægt for det nye bræt, så står vi stadig tilbage med et underskud på 2,5 - 3 millioner  kroner om året, fortæller driftchef Frank Rasmussen.

Læs også Fornyelse af Brættet har skabt flere kunder

 

Brættet til salg

Nu har politikerne godkendt salget af det fejlslagne Kalaaliaraq. Og har vedtaget en løsning, hvor anlægsforvaltningen foreslår at rykke kalaaliaraq tilbage til kolonihaven i en helt ny bygning med brættet i Sisimiut og Maniitsoq som forbillede og med skyldigt hensyn til det bevaringsværdige område i kolonihavnen, siger Frank Rasmussen:

- Jeg tror, at man kan få et bræt, der er billigere at drive og som bliver velbesøgt og attraktivt for forbrugerne, hvis man lægger hele brætfunktionen sammen, så man både har forarbejdningen af fangsten og butiksdelen samme sted.

Og sådan et bræt vil kunne spare kommunen for et par millioner om året ud af de tre, som kommunen i dag bruger på kalaaliaraq:

 - Nu er det et spørgsmål om, hvad man politisk ønsker, men jeg vil mene at det genopførte bræt i kolonihavnen vil være en succes, hvis vi kan skære vores omkostninger til at drive brættet ned til een million kroner, siger driftchef i Kommuneqarfik Sermersooq, Frank Rasmussen.

Kommunen holder dog døren åben for, at andre end kommunen kan stå for driften af brættet i fremtiden.