Millionstøtte til bønder

Fiskeriudviklingspuljen bliver næste år til en landbrugsudviklingspulje.
03. september 2014 03:01
Med Naalakkersuisuts forslag til finanslov fjerner Naalakkersuisut 20 millioner kroner i udviklingsstøtte fra fiskeriet og giver 15 millioner til landbruget i Sydgrønland.
 
I alt foreslår koalitionen, at der skal bruges 15 millioner kroner over en årrække på støtte til nye og etablerede landmænd. Millionerne kommer ifølge KNAPK fra fiskeriudviklingspuljen på 20 millioner årligt. Den pulje bliver helt lukket ned næste år. Departementet for finanser bekræfter, at det bliver her, midlerne til landbrugsudvikling skal tages fra.
 
I dag har det ikke været muligt at få Finn Karlsen i tale. Men Kenneth Høegh, der er erhvervsudviklingschef i Kommune Kujalleq håber, de foreslåede udviklingspenge til bønderne vil blive uddelt fornuftigt.
 
- Det bliver en balance, fordi støttemillionerne skal jo spredes, men ikke for meget, fordi så vil de ikke skabe nok arbejdspladser på gårdene, siger han til KNR.
 
I forsamlingshuset i Narsaq var alle parter fra Grønlands landbrug for nylig samlet til et stormøde. Der var stor glæde over Naalakkersuisuts forslag om at flytte mere af erhvervsstøtten fra fiskeri til landbrug.
 
På mødet var der mange, som var glade for forslaget om 15 millioner kroner mere til landbruget. Diskussionerne kom til at handle om, om støttemillionerne skal bruges på solcellepaneler, drivhuse eller bedre udnyttelse af vandkraften måske. 
 
Men naalakkersuisoq for fiskeri og landbrug, Finn Karlsen, kan dog komme til at fortryde sine ord til Kujataas bønder. For der er nemlig ikke vedtaget nogen lov i Inatsiartut, som flytter udviklingsstøtte fra fiskeri til landbrug.