Millioner af rådden plankton plager canadisk bygd

Der er skyllet millionvis af en art koldtvandsplankton op på kysten i Paulatuk, ved bredden af Beaufort havet i Canadas Nordvestterritorie.
02. august 2016 07:54

Denne specielle slags plankton lever i Beaufort havet og i andre arktiske have. Plankton bliver ikke store, højst nogle centimeter lange, og kan godt ligne bittesmå rejer. Denne plankton giver normalt føde til arktiske ørred og torsk, foruden sœler og fugle.

For to uger siden skyllede et cirka 10 km langt bælte af plankton op på bredden ved Paulatuk, en bygd med cirka 300 indbyggere.

Themisto Libellula-plankton. Themisto er 
født på omkring en millimeter og kan vokse
op til fem centimeter.

 

Nu lugter der frygteligt, som rådne fisk, i hele Paulatuk, fordi det var døde plankton, der blev skyllet op langs kysten.

 

Louis Fortier, en velkendt arktisk biolog, udtaler til CBC News at det måske var sœrlige vindforhold, der fik denne mœngde af plankton til lige pludseligt at samle sig ved Paulatuk.

Noget lignede er kun sket een gang før i Arktis - nemlig ved Svalbard i 2001.

Louis Fortier siger videre, at de mange søfugle i området forhåbentlig vil spise den kœmpestore mœngde af plankton, da det sikkert er den eneste måde at blive af med de ildelugtende smådyr på.