Miljøorganisationer venter i spænding på afgørelse

Det er nu op til Retten i Oslo at beslutte, om den norske grundlov blev overtrådt, da Norges regering i 2016 gav 13 selskaber lov til at åbne for nye olieboringer i Barentshavet i Arktis.
25. november 2017 14:18

De sidste beviser er netop blevet fremsat i sagen, hvor miljøorganisationerne Greenpeace Norden og Natur og Ungdom står på den ene side og den norske stat på den anden side.

Står det til miljøorganisationerne, har regeringen handlet imod Norges grundlov, der siger, at den skal sikre borgernes retten til et sundt miljø. Desuden mener organisationerne, at udvindingstilladelserne også strider mod FN’s klimaaftale fra Paris.

LÆS OGSÅ Norge i retten for at sætte olie over miljø

Cirka en halv million mennesker har i en underskriftsindsamling sat sit navn på, at regeringen har handlet i strid med lovgivningen.

Derudover bliver der peget på, at den norske oliefond selv har anbefalet den norske stat at frasælge aktier i fonden for US$ 35 milliarder i olie og gas. Der bør ske på grund af en økonomisk nedgang på olie- og gasmarkedet.

Den norske regering afviser anklagerne og mener, at grundloven ikke forbyder olieudvinding for at kunne beskytte borgernes ret til et sundt miljø.

Afgørelsen i sagen ventes at falde om tidligst fire uger, oplyser Greenpeace.