Miljøorganisationer kritiserer grønlandske fangstmetoder

Flere miljø – og dyrevelfærd organisationer langede i går ud efter netfangst af sæler og riffelfangst af hvaler. Dyrene er simpelthen for længe om at dø, lød det.
Skrevet af mlk
20. januar 2011 07:07

Det skete på på Den Nordatlantiske Gruppe debatmøde om sæl- og hvalfangst på Christiansborg. Direktør Britta Riis fra Dyrenes Beskyttelse var en af dem, der kritiserede riffelfangsten på hvaler.

- Granater er acceptable, hvis man kan finde ud af at bruge dem. Men riflerne er ikke en acceptabel måde at fange en hval på, siger hun.

Dyrenes Beskyttelse er også modstandere af netfangst på sæler:

- Det er ideelt, hvis en sæl bliver skudt med et enkelt skud gennem hovedet, og den dør øjeblikkeligt, for den har levet et fantastisk liv. Men druknedøden, hvor man fanger sæler med net, det er ikke acceptabelt, siger Britta Riis.

På konferencen kom det frem, at hvaler skudt med riffel er gennemsnitligt 23 minutter om at dø, og kan være op til 2 timer om det. Det oplyste biolog Birgit Sloth fra Selskabet til Bevarelse af Havpattedyr, som også langede ud efter netfangsten af sæler, hvor sælerne dør ved drukning. Også Greenpeaces generalsekretær Mads Flarup Christensen så gerne netfangsten afskaffet, selvom Greenpeace som organisation ikke blander sig i fangstmetoder.

- Fangstmetoder er ikke noget Greenpeace arbejder med, men personligt kunne jeg godt ønske mig, at man gik bort fra nogle af metoderne, såsom brugen af net. Fordi det ville gøre det klarere, at Grønland har en helstøbt bæredygtighedstankegang omkrig det de gør, siger han.

Men naalakkersuisoq for fangst Ane Hansen tog ikke kritikken til sig.

- Jeg mangler en uddybning fra miljøorganisationernes side. Vi har ikke grund til at lave om på vores forvaltningsredskaber, der er gode efter min mening. Jeg må have en bedre begrundelse fra deres side, siger hun.

Men hvordan kan Grønland legitimere at bruge en fangstmetode, hvor dyrene er ret lang tid om at dø?

- Vi forsøger hele tiden at finde den bedste måde at gøre det på. Når vi finder et godt redskab, så tager vi det og bruger det. Men så længe der ikke er andre måder, så bruger vi det, der er i dag, siger Ane Hansen.

Det er kun vågehvaler, der må nedlægges med riffel. I 2010 drejede det sig ifølge foreløbige tal om 67 hvaler ud af en kvote på 178, oplyser Departementet for Fangst, Fiskeri og Landbrug.

Garnfangst af sæler anvendes hovedsageligt i den mørke periode om vinteren. I 1993 til 2007 blev 68 procent af sælerne i Nordgrønland fanget med net, mens det i Vestgrønland var 19 procent, Østgrønland 11 procent og Sydgrønland blot 2 procent.