Miljømærker kan presse priser på hellefisk

Qeqertaq Fish som eksporterer hellefisk frygter økonomisk tæsk på grund MSC mærkning, der dokumenterer bæredygtigt fiskeri.
Skrevet af Noah Mølgaard
28. oktober 2011 10:10

Presset på at få indført de såkaldte MSC mærker rykker tættere på. Qeqertaq Fish fra bygden nord for Ilulissat øger sine aktiviteter, men selskabet, som havde en omsætning på 75 millioner kroner sidste år, frygter økonomiske konsekvenser, hvis deres kunder i udlandet kræver MSC mærker på hellefisk fra Grønland.

- Det kan få alvorlige konsekvenser for vores selskab, hvis kravet om MSC-mærker på hellefisk kommer inden Grønland får sit MSC certifikat. Det kan blive tale om mange penge, siger bestyrelsesformand i Qeqertaq Fish Erik Nielsen til KNR.

Qeqertaq Fish har udover sin produktion i Qeqertaq åbnet en afdeling i bygden Akunnaaq og undersøger nu mulighederne for at åbne en afdeling Kitsissuarsuit.

MSC mærket er indført af private organisationer som Verdens Naturfonden WWF og Unilever. Det blå miljømærke bliver brugt som et bevis på at fisken på køledisken i supermarkedet er fanget på et bæredygtigt grundlag.

Danske butikker fjerner fisk
Dansk Supermarked, som ejer Føtex, Netto og Bilka har allerede taget flere fiske-arter væk fra køledisken, fordi de ikke har MSC mærker.

- Vi eksporterede omkring 3.000 tons hellefisk sidste år og regner med at sende omkring 2.000 tons til eksport i år. Det er klar at vi bliver hårdt ramt, hvis vores kunder begynder at afvise vores produkter på grund af manglende MSC mærkning, siger Erik Nielsen.

Kangaamiut Seafood, der sælger grønlandsk fisk videre til udlandet, er heller ikke tvivl om hvilken retning udviklingen går. De sælger blandt andet Qeqertaq Seafoods produkter til Asien.

- Jeg tror, at vi vil mærke en prisforskel på fisk, der har MSC mærke og fisk uden mærke i fremtiden, siger direktør i Kangaamiut Seafood Ulrik Bjerre Rasmusen til KNR.

Han understreger dog, at der er stadig tid at trække på.

- Vi sælger hellefisk fra blandt andet Qeqertaq Fish til Asien, og der er stadig stor efterspørgsel og endnu ikke krav om MSC mærke. Men på det lange sigt så tror jeg at det bliver svært at komme udenom,  siger Ulrik Bjerre Rasmussen.

- Kravet om MSC mærket er mere udbredt i Europa og Nordamerika. Så hvis vi skal ud og finde nye markeder så vil vi meget sandsynligt blive mødt med krav om MSC mærke, siger Ulrik Bjerre Rasmussen.

Grønland har endnu ikke sendt sin ansøgning om MSC mærke på hellefisk. En ansøgning kræver at der findes en forvaltningsplan, der kan dokumentere, at der bliver fisket på et bæredygtigt grundlag.

Naalakkersuisut er ved at lave en forvaltningsplan, der blandt andet indebærer fastfrysning af antallet af licenser til fiskeriet efter hellefisk og stop for ekstrakvoter.