Miljøforurening på dagsordenen

De ansvarlige ministre indskærper nu over for personellet på alle militære anlæg her i landet, at olietanke konstant skal overvåges ved bunkring eller ved flytning af brændstof.
08. juli 2011 06:02

Det sker efter et møde i København, hvor naalakkersuisoq Anthon Frederiksen og forsvarsminister Gitte Lillelund Bech har drøftet en række miljøproblemer på de danske forsvarsområder her i landet.

De konstaterer i en fællesudtalelse, at der trods alle sikkerhedsforanstaltninger kan ske uheld på grund af mekaniske defekter eller menneskelige fejltagelser. Og de nylige oliespild ved Daneborg og på Station Nord giver altså nu anledning til, at minstrene understreger nødvendigheden af konstant overvågning, når brændstof bliver håndtereret. Der er i øvrigt iværksat oprydning og fløjet ekstra udstyr til begge militære stationer.

De to ministre nåede desuden til enighed om, at en række miljøforhold i og ved Mestersvig skal forbedres.

Her er der miljøproblemer fra tidligere aktiviteter. Et område med en gammel olieforurening skal oprenses, og det skal ske ved den såkaldte ”landfarming” metode. Den gør brug af mikrobiologisk rensning og går i al sin enkelthed ud på at lade mikroorganismer i jorden nedbryde olien, ved at tilføre næring og ilt. Det forventes at olieforureningen i jorden herefter vil falde til et acceptabelt niveau

Endelig har Gitte Lillelund Bech givet Anthon Frederiksen håndslag på, at hun er indstillet på positivt at undersøge miljøforholdene på de tidligere amerikanske dumpe rundt omkring i Grønland.