Militærøvelse i de arktiske dele af Canada

Det canadiske militær vil nu afholde dets årlige forårsøvelser i de arktiske egne. Resolute Bay (Qausuittoq) vil blive hovedkvarter for øvelsen, som i år bliver kaldt Nunalivut. Den foregår i nogle af de vanskeligste egne i Canada – omkring øgruppen Sverdrup.
08. april 2013 08:41

Militæret vil dele sig i fire grupper for at nå frem til mange af de mindre øer, enten med fly eller motorslæder. Den nordligste bliver Ellef Ringnes-øen.

Der deltager i alt 120 tropper i øvelsen, både mænd og kvinder. En tredjedel er de såkaldte Rangers, som er lokale inuitter. Disse inuit-tropper findes i alle bygder og er en meget vigtig del af Canadas forsvar, fordi de kender de arktiske egne bedre end militæret, der for det meste kommer fra det sydlige Canada.

Nunalivut-øvelsen har to formål. Den skal bidrage til den canadiske regerings politik om at stadfæste landets suverænitet i de arktiske egne, og så skal øvelsen styrke parathed overfor redning generelt.

Øvelsen begynder nu, fordi det er om foråret at der hvert år kommer vovehalse fra hele verden, som vil forsøge at vandre, stå på ski eller andet for at nå Nordpolen.

-I år er der også norske tropper med som observatører, så vi kan lære fra hinanden siger Oberst MacNeil, der leder øvelsen, til ABC News.

Øvelsen er blevet afholdt hver år siden 2007 og vil vare i to uger.