Michael Rosing: Selvstyret er vor tids koloniherrer

Det burde ikke være Selvstyrets opgave at sikre forsyningen af landets bygder. For Selvstyret behandler bygderne, som Danmark i sin tid behandlede Grønland.
Skrevet af Rune Langhoff
16. juli 2011 15:10

Sådan lyder det nu fra Demokraternes nyslåede folketingskandidat, Michael Rosing, i forlængelse af den seneste tids debat om mangel på varer i både Øst- og Nordgrønland. Han ønsker i stedet en privatisering af bygdeforsyningen.

- Det er absolut i den ironiske ende, at formanden for Demokraterne, et social-liberalt parti, sidder som øverste ansvarlige for at drive noget, som vi grundlæggende ikke mener er selvstyrets opgave, skriver han således med henvisning til sin partiformand Jens B. Frederiksen, naalakkersuisoq for infrastruktur, i et læserbrev i dagens udgave af Sermitsiaq.

Men hvorfor er det så problematisk, at Selvstyret styrer bygdeforsyningen? Fordi incitamentet til at skabe liv og handel i butikken bliver mindre, fordi pengene, hvis det går godt, ender i selvstyrets kasse i stedet for i den pågældende bygd. Og fordi en privatejet butik er bedre til at følge kundernes behov, mener Rosing.

Han sammenligner dertil Selvstyret med kolonitidens Danmark. For den måde som selvstyret driver bygdebutikkerne på, det minder om den måde, hvorpå Danmark behandlede Grønland i kolonitiden:

- Vi må hellere bygge indhandlingssteder, for det kan de jo nok ikke selv finde ud af. Vi må hellere beslutte politisk hvilke varer, der skal være til rådighed, for det går jo ikke, at de selv får lov til det. Det er en nedladende og paternalistisk tankegang, som vi skal væk fra, skriver Michael Rosing.