Mette Frederiksen til valgfest. Foto: ScanpixFoto: Scanpix

Mette Frederiksen kan blive den yngste danske statsminister

Med 41 år bag sig står Socialdemokratiets formand muligvis til at blive den yngste statsminister nogensinde.

Det bliver en vanskelig opgave for Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, at skulle forhandle om en ny regering med sig selv i spidsen.

Men hvis det lykkes Frederiksen, bliver hun den yngste leder af Danmark, der har været siden indførelsen af demokratiet omkring 1849.

Det viser en optælling, som Jyllands-Posten har lavet på baggrund af en oversigt over statsministre, premierministre og konseilspræsidenter.

Torsdag, dagen efter valget, er Mette Frederiksen 41 år.

Den hidtil yngste politiske leder, der har været i Danmark, var Carl Theodor Zahle. Han blev radikal konseilspræsident 28. oktober 1909 som 43-årig.

Den ældste, der har været i Danmark, var ifølge optællingen Anders Sandøe Ørsted på 74 år, da han blev premierminister uden for sit parti i 1853.

Statsministerposten er blevet skiftet ud 51 gange siden 1848. Gennemsnitsalderen fra dengang til nu er 54,25 år.

Ved valget onsdag, der blev afholdt på grundlovsdag, endte de røde partier med at få 91 mandater og dermed vinde valget. Der er Alternativets fem mandater dog ikke talt med.

Det er derimod ikke gået ligeså godt for blå blok, der endte på 75 mandater, hvis Nye Borgerliges fire mandater ikke er talt med.

Af andre yngre politiske ledere nævner Jyllands-Posten Hans Hedtoft (S), der var 44 år gammel, da han tiltrådte første gang i 1947.

Både statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) var begge 44 år, da de fik regeringsmagten.

/ritzau/

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt