Mette Frederiksen: Behov for flere våben til Ukraine

Statsminister Mette Frederiksen vil ikke svare på, om Danmark sender kampfly til Ukraine.
- Vi snakker med ukrainerne om rigtigt mange ting. Jeg kommer ikke til at citere fra de drøftelser, siger Mette Frederiksen. Foto © : John Thys/AFP/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
09. februar 2023 09:33

Der er behov for at sende flere militære donationer til Ukraine, siger statsminister Mette Frederiksen (S) torsdag formiddag, da hun ankommer til et EU-topmøde i Bruxelles.

- Der er behov for yderligere sanktioner, og der er behov for yderligere militær støtte, som vi også er i fuld gang med fra dansk side. Det er på toppen af alles dagsorden.

- Ukraine skal vinde den her krig. Det kan Ukraine ikke gøre alene. Det kan Ukraine kun gøre, hvis vi vedholdende bliver ved med at støtte, siger Mette Frederiksen.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, der torsdag også er i Bruxelles, har i den seneste tid med fornyet kraft presset på for at få flere våben - særligt kampfly - til den ukrainske hær.

Adspurgt, om der er mulighed for, at Danmark sender kampfly til Ukraine, svarer Mette Frederiksen:

- Jeg kommer ikke til at stå og pege enkelte donationer ud og sige: "Her kan tingene lade sig gøre, og her kan de ikke".

- Vi snakker med ukrainerne om rigtigt mange ting. Jeg kommer ikke til at citere fra de drøftelser.

LÆS OGSÅ Nato vil ikke presse Danmark til at sende kampvogne til Ukraine

Det er ikke kun den danske statsminister, der torsdag er ordknap, når det kommer til kampfly.

Ved sin ankomst siger Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, at kampfly ikke blev diskuteret, da Zelenskyj onsdag var på besøg i Paris.

Da en journalist endnu en gang spørger ind til fly, siger Macron:

- Jeg vil ikke dele den ukrainske plan med dig. Det er ikke mit job.

Lidt mere talelysten er den polske premierminister, Mateusz Morawiecki.

Polen vil ikke melde sig på banen som de første til at sende kampfly afsted, lyder det. Landet har for få, og at sende dem afsted vil svække Polens egen sikkerhed, siger premierministeren.

- Vi bliver ikke de første til at overlevere kampfly. Men vi vil reagere positivt, hvis de lande, der har flest af de her fly, har mulighed for at give dem til Ukraine, siger Mateusz Morawiecki.