Mere viden om fiskere og fangeres vilkår i Qaanaaq på vej

KNAPP i Qaanaaq har sat sig for selv at undersøge forholdene for fiskere og fangere i byen. Det er der kommet en overraskende undersøgelse ud af – men det er kun begyndelsen. Hvert år skal op- og nedture i fisker- og fangerlivet nemlig dokumenteres, fortæller formand for KNAPP i Qaanaaq, Mads Ole Kristiansen.

Undersøgelsen blev gennemført blandt fiskere og fangere i Qaanaaq sidste år. Her deltog omkring halvdelen af byens 45 erhvervsfiskere og -fangere. Den viste, at tre af byens fiskere og fangere kun tjente 25.000 om året, mens de to, der tjente mest tjente mellem 100.000 og 150.000 kroner.

Og det er overraskende, siger Mads Ole Kristiansen, formand for KNAPP i Qaanaaq.

- Det er stor overraskelse, at de tjener så lidt. Fiskerne og fangerne lever – men hvad lever de af?

Særlig overraskende er det især, når tre af fiskerne og fangerne opgjorde deres udgifter ved fangst og fiskeri til over 100.000 kroner, mens seks havde udgifter på omkring 75.000 kroner, hvilket altså vil sige, at det langt fra er alle fangere og fiskere, der har overskud, når året er slut.

Derfor er det ikke sidste gang, undersøgelsen bliver lavet.

- Den undersøgelse her er kun begyndelsen. Vi vil lave en for 2011, og vi håber at kunne lave en hver eneste år, siger Mads Ole Kristiansen, der uddyber, hvad undersøgelsen skal bruges til.

- Undersøgelsen skal være et værktøj til at vise, hvordan fisker- og fangererhvervet har udviklet sig og stadig udvikler sig i Qaanaaq.

Den første undersøgelse blev sendt til både KNAPK, Qaasuitsup Kommunia og naalakkersuisoq for fiskeri og fangst, Ane Hansen, men reaktionen var ikke som fiskere og fangerne fra Qaanaaq havde håbet:

- De sagde bare tak for papiret. Da jeg afleverede den, håbede jeg ikke bare, at de fik kendskab til forholdene for fiskerne og fangerne i Qaanaaq, men også at de ville begynde at arbejde for at ændre forholdene, siger Mads Ole Kristiansen.

Fremtidshåbene for fiskere og fangere i Qaanaaq knytter sig ifølge Mads Ole Kristiansen til en lovende hellefiskbanke i fjorden mod bostedet Qeqertat, bedre indhandlingsmuligheder og en udvidelse af hvalroskvoten, da det ellers er meget dyrt at skaffe foder til fangernes hunde.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt