Mere militær i Arktis på vej

På den anden side af Baffin Bugten sætter den canadiske regering nu for alvor skub under planerne om en militær træningsbase i Resolute i det nordlige Nunavut.
Skrevet af Mads Fisker
28. november 2011 15:52

Det lille samfund var for få måneder siden ude for en voldsom flyulykke, hvor 12 mennesker mistede livet under en fejlslagen landing.

- Jeg ser det sådan, at efterårets tragiske begivenheder har understreget nødvendigheden af at have en base, som vi kan lave redningsaktioner fra, siger Bill Chambré fra det canadiske forsvarsministerium til CBC News.

Formålet med den militære træningsbase, der altså vil få hjemme under 1000 kilometer fra Grønland, har derfor ændret sig en smule fra de oprindelige planer, oplyser regeringsrepræsentanten.

Godt nok skal basen stadig markere statens tilstedeværelse i de nordlige arktiske områder, hvor landet i højere grad ønsker at hævde sin suverænitet, men ulykkes- og katastrofeberedskab vil nu blive opprioritetet, lyder det om den kommende træningsbase.

Den canadiske regering understreger dog, at det ikke vil være en permanent base for eftersøgning- og redningsberedskab, da basen simpelthen ikke vil være bemandet året rundt. Der vil være plads til i alt 140 soldater samt menige ansatte, og byggeriet ventes klar i 2013 til en pris på lige omkring 100 millioner kroner, skriver CBC News.

I utallige kommentarer på nyhedssiden udtrykker mange læsere forargelse over, at regeringen poster et sådant millionbeløb i militær tilstedeværelse, mens man samtidig ikke formår at sørge for rent vand og ordentlige boligforhold i store dele af netop landets nordlige, arktiske områder.

Helt tilbage i 1955 blev en større gruppe Inuit i øvrig tvangsflyttet til netop Resolute Bay. Dengang lød den officielle grund, at der var flere fangstdyr længere nordpå, men bag den udlægning er en udbredt opfattelse, at Canada brugte disse Inuit til at stadfæste landets suverænitet i Arktis. Nu vil dette altså være blandt de erklærede formål med den kommende militærbase i Resolute.