Mere medbestemmelse til Inuit

- Inuit i det arktiske lande skal have mere medbestemmelse i deres egne lande, lyder Naalakkersuisuts krav til stormagterne forud for Arktisk Råds ministermøde i Nuuk i næste uge.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
05. maj 2011 15:07

- Når interessen samler sig om det Arktiske områdes fremtid, og nogen af verdens storemagter mødes her i Nuuk for at diskutere Arktisk samlede fremtid, så er det vores helt naturlige opgave, at sikre at Inuit også har et ord skulle ha' sagt, siger Kuupik Kleist, der ser det som en helt naturligt opgave for den grønlandske regering at sørge for, at Inuit's ønske om større medbestemmelsesret får en central placering i diskussionerne mellem de arktiske landes udenrigsministre.

- Det er derfor vi bliver ved med at slå på, at det Arktiske samarbejde og det internationale samarbejde ikke kun skal dreje sig om is og isbjørne, men også skal dreje sig om Inuit og deres fremtid, siger altså Kuupik Kleist.

Han mener, at det er nødvendigt med fælles krav og standarder landene imellem; de skal sikre, at der bliver taget samme store hensyn til naturen og miljøet under særligt olieefterforskning, udvinding og minedrift.

- De standarter der bliver etablerede, synes vi skal gælde for alle artiske stater, sådan for eksempel ikke er nogen stater som sætter sin krav så lang ned, så det bliver en slaraffenland for hvem der nu har lyst til at udøve olieaktivitet og minedrift uden at beskytte naturen og miljøet, mens andre kommer til at står tilbage for udviklingen. Derfor er Det Arktisk Råd en meget væsentligt spiller, siger formanden for Naalakkersuisut Kuupik Kleist.

Når Det Arktisk Råds møde starter den 12. maj kommer der ikke mindre end 250 delegerede fra 8 forskellige lande. Et ukendt antal sikkerheds folk kommer også til Nuuk, hvor de vil tage sig af blandt andet USA's udenrigsminister, Hillary Clinton.