TALSMAND: Mere fokus på handicappedes rettigheder
Christina Johnsen, som er uddannet jurist, mener også, at der skal kigges på lovgivningen her i landet i forhold til de handicappede på arbejdsmarkedet.
- Det er for let for arbejdsgiveren bare at afskedige en medarbejder, der eksempelvis er blevet ramt af en blodprop eller en hjerneblødning, siger Christina Johnsen til KNR.
LÆS OGSÅ Grønlands første handicaptalsmand udpeget
Underligt at ingen klager
Overordnet mener hun, at det står skidt til med retssikkerheden for handicappede borgere her i landet. Som det er i dag, er det kommunerne der rådgiver og træffer afgørelser på området, og Christina Johnsen har hæftet sig ved, at der er meget få sager, som havner i det sociale ankenævn.
- Der tænker jeg lidt, at borgeren måske ikke får den fornødne rådgivning vejledning om, hvilken klageinstans, der er. Og det finder jeg meget problematisk.
Inatsisartut vedtog i foråret, at der skulle oprettes en talsmand for de handicappede her i landet, der skal være med til at sikre handicappede personers rettigheder.
LÆS OGSÅ Ny talsmand skal forbedre handicappedes rettigheder
Skal nedbryde fordomme
Som noget af det første vil hun ud og tale med handicappede og pårørende for at høre, hvordan de oplever hverdagen.
- Der er nogle fordomme, der skal fjernes for, at befolkningen bliver mere ligestillede, siger Christina Johnsen.
Selvom hun har en bred og solid erfaring indenfor retsvæsnet, da hun både har fungeret som forsvarsadvokat og dommer, skal hun bruge lidt tid på at sætte sig ind i den nye stilling.
- Jeg er i fuld gang med at læse en masse lovstof og af det, jeg blandt andet har læst op på er det nye lovforslag på handicapområdet, som virkelig giver håb for mange her i samfundet, siger Christina Johnsen.